Red.

Historia om hämndlysten talibanhövding gav uppehållstillstånd.

In asylpolitik, flyktingar, invandring on 3 januari, 2010 at 14:28

En afghansk kvinna ansökte om uppehållstillstånd genom att berätta en fantasifull historia om hur hon blev kidnappad och hållen som hushålls- och (förmodligen) sexslav av en talibanhövding.

Efter fem månader i fångenskap påstår hon sig ha flytt åter till sin pappas affär som låg inom gångavstånd från hövdingens hus. Detta ska ha skett 2001. 2003 påstår sig kvinnan ha gift sig med en annan man. 2007 ska talibanhövdingen ha besökt kvinnans föräldrar, stulit ett foto av kvinnan och uttalat hot mot henne. Inför Migrationsverket hävdade kvinnan att talibanhövdingen skulle hämnas på henne om hon tvingades återvända till sitt hemland och sin familj. Hon menar att hon inte heller kan resa till någon annan ort i Afghanistan eftersom talibanhövdingen kan hitta henne överallt med hjälp av fotografiet. Kvinnan fick avslag av Migrationsverket och överklagade till Migrationsdomstolen i Göteborg. Migrationsdomstolen trodde på kvinnans historia och beviljade permanent uppehållstillstånd och därmed följande livstids gratis försörjning. Nu till varför jag är skeptisk till kvinnans historia och varför Migrationsdomstolen helt uppenbart består av en samling tragiska figurer:

1. Det är inte troligt att kvinnan kunde ha hållits som slav i ett hus inom gångavstånd från sitt eget hem utan att någon i familjen gjort något för att befria henne.

2. Det är inte troligt att en afghansk man skulle gifta sig med en kvinna som inte kan bevisa att hon är oskuld eller som i fem månader hållits fången och troligen sexuellt utnyttjats.

3. Det är inte troligt att talibanhövdingen skulle ha väntat hela sex år efter det att kvinnan rymt med att kräva henne tillbaka.

4. Det är inte troligt att talibanhövdingen fortfarande efter åtta år skulle vara ute efter att hämnas.

5. Det är inte troligt att någon skulle kunna identifiera kvinnan med hjälp av ett fotografi eftersom afghanska kvinnor utan att väcka uppseende kan vara klädda så att de omöjligen kan identifieras.

Historien skulle däremot kunna utgöra stommen till en hjärteknipande roman i genren tant-snusk. Kidnappning, våldtäkt, flykt, giftermål, nytt liv, hot mot föräldrar och släkt, flykt igen… Ledamöterna i Migrationsdomstolarna borde i sitt ämbete däremot använda hjärnan istället för tårkanalerna. De är tillsatta för att göra en opartisk bedömning, inte för att falla pladask för varje snyfthistoria som presenteras. De kan läsa shejkromaner eller ”Vita Serien” på sin fritid. Man måste inse att det afghanska paret bokstavligen har allt att vinna på att få PUT i Sverige eftersom det sannolikt innebär på en levnadsnivå som i praktiken är omöjlig att uppnå i Afghanistan. Men domstolen valde att gråta istället för att tänka. Sverige är fantastiskt.

Läs mer

Annonser
%d bloggare gillar detta: