Red.

Hur den politiska eliten hanterar svininfluensan.

In demokrati, politiker, valet 2010 on 3 januari, 2010 at 14:30

I Uppsala lever en man som heter Ismail Kamil. Han är 52 år, kurd, syrier och folkpartist. Han har har av någon outgrundlig anledning fått bli landstingsråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Uppsala. Han har också visat prov på ett kvalificerat svinaktigt beteende.

Ismail Kamil anser att han är en bättre och mer värdefull människa än du. Så Ismail Kamil tvekande inte att utnyttja sin maktställning och smita före i kön för att få influensavaccinering. Han är ju en sådan viktig person. Han tog gräddfilen till vaccinering tillsammans med ett antal andra trynen i Uppsalas kommunala elit. Så här kommenterade Ismail Kamil att han fick gå före vaccineringskön, om man får tro Dagens Nyheter:

”Som landstingsråd med ansvar för flera miljarder kronor anser jag att jag tillhör en prioriterad grupp. Jag har dessutom små barn”.

Ismael Kamils och hans politiska kamraters beteende är typiskt för ett samhälle som befinner sig på gränsen till moraliskt sammanbrott. Eller för personer som saknar egen etisk kompass. Ismael Kamil och den politiska eliten i Uppsala har i offentlighetens krassa ljus avslöjats med byxorna nere vid fotknölarna. Det är den här typen av människor som likt några av passagerarna på det sjunkande Titanic knuffade undan kvinnor och barn för att själva få plats i livbåtarna. I den sjunkande moralens Uppsala gäller det att först och främst rädda sig själv. Om det skulle ske på andra människors bekostnad så är det beklagligt, men ens egen plats i livbåten är ju så mycket viktigare. Man är ju en sådan viktig person.

På Titanic blev flera av de som försökte tränga sig före summariskt nedskjutna av skeppets officerare. Den sortens ståndrätt är kanske ännu inte nödvändig i Sverige, men man önskar att Uppsalas väljare har långt minne. Och att dessa personer blir strukna i 2010 års val. Om det finns någon rättvisa i världen borde deras tid med trynena i mattråget vara slut efter det här.

Att just en person som Ismael Kamil skulle figurera i den här solkiga historien är tragiskt, men knappast att förvåna. Men det är inte heller helt och hållet hans eget fel. Kamils hemland Syrien är ett av de mest korrupta i världen, genomsyrat av klanförmåner, svågerpolitik och dolda förmåner för eliten. Det vore nog för mycket att begära att Kamil, trots att han bott i Sverige i 33 år, helt skulle kunna frigöra sig från de generationer av korruption och klanmentalitet som färgat hans världsbild. I synnerhet som det var i Syrien han skolades politiskt. Däremot borde Folkpartiet i Uppsala ha vetat bättre än att låta en person av den här kalibern få en både ansvarsfull och välbetald post.

Martin Peterson, som är biträdande professor på Eindhoven University of Technology, sektionen för filosofi och etik, säger så här om Ismael Kamils och hans elitkamraters tilltag (enligt Aftonbladet):

”Det här strider mot den av riksdagen beslutade människovärdeprincipen – att alla människor har lika värde och samma rätt oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället. Det är inte acceptabelt att vissa grupper prioriteras före andra. Bara för att man ingår i en landstingsstyrelse och sysslar med administration ska man inte få gå före i en vaccinationskö, det sänder helt fel signaler till medborgarna som får intrycket att vissa är mer värda än andra.”

Han har naturligtvis helt rätt. Men även om det sänder fel signaler, är det faktiskt bra att de signalerna kommer. Det är bra att vi blir medvetna om våra politiska förträdares solkiga moral och tvivelaktiga etik före det stundande valet. Nu är det bara för någon rättskaffens människa i Uppsala att begära ut namnen på de politiker som fått åka gräddfil och hålla dem ansvariga i september 2010.

Källor:
Politiker fick förtur till vaccin
”Fel att låta politiker gå före”
Landstingspolitiker smet före i kön
”Politikerna borde skämmas för sitt egoistiska beteende”
Ismael Kamils sida på Folkpartiets webb

Annonser
  1. […] kandidat till posten som partisekreterare i ett muslimskt parti. (Tidigare inlägg om Ismail Kamil; 1, 2 och […]

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: