Red.

Om maktvacuum och Sveriges roll i världen.

In Europa, försvar, Internationellt, lag & rätt, politiker on 3 januari, 2010 at 14:16

Piratverksamhet är historiskt sett intimt förknippat med områden som ligger utanför någon makts eller lands kontroll. Den klassiska piratverksamheten i Västindien var en frukt av att varken Storbritannien, Spanien eller Portugal hade tillräckligt makt i området för att kontrollera alla öar och sjöleder. Det nyfödda USA hade heller ingen sjömakt att tala om.

Piratverksamheten i Somalia har sin grund i att det inte finns något land eller makt i området som har kontroll. Somalia är en härdsmälta som land, liksom Jemen, Kenya och Etiopien. Inget av dessa länder kan hävda sitt eget sjöterritorium, än mindre skydda sjöleder på internationellt vatten. Att sedan Somalia och de andra länderna i regionen inte har ett fungerande civilsamhälle gör naturligtvis också sitt till att folk söker sig till okonventionella inkomstkällor.

Ett Sverige som i princip står utan försvar, både till lands och till sjöss, kan precis som Somalia inte hävda sitt sjöterritorium. (Ett både sorgligt och på samma gång lustigt faktum är att en stor del av den svenska marinen befinner sig just i Jemen för att bekämpa somaliska pirater.) Det är nästan en naturlag att piratverksamhet då uppstår. Pirater och andra kriminella utnyttjar de maktvacuum som uppstår och baserar självklart sin verksamhet på de platser där det finns minst risk för upptäckt och bekämpning.

Ett annat exempel är det beryktade bostadsområdet Rosengård, som i princip blivit en muslimsk enklav och ett “no-go”-område för svenskar och andra vita människor. Den svenska regeringen har endast med dygnet-runt-närvaro av ett femtiotal poliser kunnat hålla någorlunda lugnt i området. Sverige har i princip inte kontroll över delar av sitt territorium, vilket är ytterligare ett exempel på att makt-vacuum inte består. Om en makt lämnar ett vacuum kommer en annan makt att ockupera detta vacuum. Det är en naturlag.

Annonser
%d bloggare gillar detta: