Red.

Ystad Allehanda vilseleder om ”flyktingbarn”.

In flyktingar, press on 27 januari, 2010 at 02:46

Falskt ”ensamkommande flyktingbarn”.

Ystad Allehanda (YA), som ingår i samma koncern som Sydsvenska Dagbladet,  publicerar i dag i sin nätupplaga en kort artikel om Tomelilla kommun och kommunens beredvillighet att ordna bostad och försörjning för ett antal ”ensamkommande flyktingbarn”. Artikeln illustreras av bilden här ovan som får anses grovt missledande. Detta är ingen representativ bild av ”ensamkommande flyktingbarn”.

Varför man inte använt en bild på riktiga ”ensamkommande flyktingbarn” kan bara YA svara på. Det finns gott om sådana bilder att använda och de är inte svåra att hitta. Alternativt kunde tidningen skickat ut en fotograf till något av alla de ställen som hyser ”ensamkommande flyktingbarn” för att ta lite bilder ute i verkligheten. Kanske insåg man att äkta ”ensamkommande flyktingbarn” inte ser tillräckligt lidande ut. Eller att bilder på de skäggiga unga män som beskrivs som ”ensamkommande flyktingbarn” inte skulle få läsarnas tårkanaler i arbete.

Bilden på den ledsna lilla flickan är helt uppenbart använd för att vilseleda YAs läsare. Att pressen går i maktens ledband och regelmässigt förtiger fakta om problemen runt den havererade asyl- och invandringspolitiken är väl känt av alla som befunnit sig ute i verkligheten. Eller försökt läsa bakom raderna i bevakningen av exempelvis sexualbrott, överfallsrån och diverse bedrägerier.  Att pressen aktivt vilseleder och rent av ljuger sina läsare rätt upp i ansiktet är än så länge mera ovanligt. Att man som YA bedriver desinformation på redaktionell plats är pressetiskt oförsvarbart.

Här under hittar du några bilder på verkliga ”ensamkommande flyktingbarn”. De har publicerats i den del av pressen som inte ljuger lika friskt som YA.

Verkliga ”ensamkommande flyktingbarn”.

Ystad Allehanda

Annonser
  1. […] de trettio ”barnen” i Vellinge Tre frågor om ”ensamkommande flyktingbarn” Ystad Allehanda vilseleder Ystad Allehanda igen Svenska Dagbladet ljuger nog lite SvT busar med sanningen Film om flyktingbarn […]

  2. […] Ensamkommande flyktingbarn? Ystad Allehanda om “ensamkommande” Ystad Allehanda vilseleder om “flyktingbarn” Dela med dig:FacebookTwitterStumbleUponRedditE-postLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: