Red.

Skrämmande analys av vår framtid med islam.

In demokrati, Europa, försvar, islam, islamisering, kriminalitet on 1 februari, 2010 at 20:33

Den danske psykologen Nicolai Sennels fick 2008 sparken från ungdomsanstalten Sønderbro i Köpenhamn. Han hade gjort unika och skrämmande iakttagelser i sitt arbete med de intagna, till största delen unga muslimska män dömda för olika brott. Men det var inte i första hand de vetenskapliga rön som Sennels gjort som kostade honom jobbet. Det var det faktum att han inte höll käft om dem.

Nicolai Sennels


Sennels frispråkighet blev för mycket för kommun- och anstaltsledningen i Köpenhamn. Han belades med munkavle med motiveringen att hans slutsatser inte stämde överens med Köpenhamns kommuns värdegrund. Han tvingades senare lämna sitt arbete med ett avgångsvederlag och kunde använda tiden till att skriva ner sina iakttagelser och sin analys. Boken ”Blandt kriminelle muslimer” gavs ut av danska Trykkefrihedsselskabet och har sålt slut flera gånger. Den är för närvarande utsåld igen. Boken bygger på Sennels samtal med 250 unga kriminella, varav 150 muslimer, och hans analys är inte nådig. Om man velat hålla Sennels analys under täcket hade det förmodligen varit klokare av Köpenhamns kommunstyre att låta honom jobba kvar, för tack vare boken har hans resultat nått en oerhört mycket större krets än hans uttalanden i kommunalsammanhang hade kunnat gjort.

Sennels är minst sagt frispråkig. Han menar att anledningen till att muslimska invandrare integreras i så liten utsträckning (eller inte alls) i väst ligger i skillnader i kulturell psykologi. I muslimsk kultur ser man sitt liv som under kontroll av yttre faktorer; islam, Allah, mullor och imamer, familjefadern, normer och traditioner. Man har själv mycket litet ansvar och väldigt liten möjlighet att påverka sitt liv och sin framtid. I synnerhet när de får problem i ett västligt samhälle lägger man ansvaret på icke-muslimer och icke-muslimska myndigheter.

I vår västliga kultur är det på många sätt precis tvärtom. Vi ser på oss själva som att vi har kontroll över våra liv, och kan påverka vår framtid genom motivation, självständigt tänkande och våra handlingar. Det är därför vi har alla dessa självhjälpsböcker och psykoterapeuter. Om vi får problem (och inte är psykopater) frågar vi oss oftast vad vi själva gjort för fel och funderar på vad vi kan göra för att rätta till situationen. Muslimer är enligt Sennels inte uppfostrade till sådant självkritiskt tänkande. När en muslim får problem frågar han inte “vad har jag gjort för fel?” utan i stället “vem har ställt till det för mig?”

I en sådan situation är det också enligt Sennels lätt att muslimen tar till våld. I den västliga kulturen är självbehärskning en dygd; den som först börjar skrika, gräla och kanske ta till nävarna anses allmänt ha förlorat debatten och ansiktet. Att stoiskt uthärda sitt öde anses beundransvärt och manligt. I den muslimska kulturen är det tvärtom. Det är den som skriker högst, kommer med de mest hårresande hotelserna eller far ut och lever om fysiskt som är vinnaren. Då har man visat att man är stark och manlig. Vårt sätt reagera anses av muslimer som fjolligt och bara värt förakt, medan vi tycker att muslimer är oberäkneliga, barnsliga och saknar impulskontroll.

Sennels anser också att den muslimska kulturen är rent skadlig för barn att växa upp i. Deras beundran för våld, förtrycket av kvinnor och kvinnliga sentiment, inställningen till ”heder”, offermentaliteten, bristen på självkritik och förmåga att koppla sitt eget beteende till ens egna problem producerar ofta omogna och aggressiva individer med lågt självförtroende, menar han.

Att sedan också mötet med livet i väst ger upphov till rader av mindre smickrande jämförelser med utvecklingen i muslimernas hemländer är ytterligare en källa till dåligt självförtroende och aggression. Att man inom islam dessutom hävdar att en muslim aldrig får befinna sig i en underlägsen position gentemot en otrogen ger muslimer i väst ytterligare skäl att vara missnöjda.

Sennels menar att dessa kulturskillnader är omöjliga att utjämna. Han tror inte att muslimer någonsin kommer att integreras i väst i tillräckligt antal för att det ska vara meningsfullt att ha dem här. Motsättningarna kommer snarare att bli värre. Han tror att det tredje världskriget; det mellan islam och väst i princip redan har börjat.

Nicolai Sennels skriver själv på sin blogg (min översättning från danskan):
”Inom fem år kommer vi att ha ett verkligt guerillakrig i våra storstäder med skottväxling mellan muslimska grupper och våra myndigheter. Vi kommer att se fronter och barrikader, dödade poliser, hämndattacker med självmordsbombare, arméinsatser, våldsbenägna självförsvarsgrupper på båda sidor, vi kommer att få våra egna Gaza-remsor där ständigt allt mer permanenta utegångsförbud är en realitet. Tryggheten, välfärdssamhället, ekonomin och hoppet inför framtiden kommer att skjutas i sank. Samtidigt kommer mer eller mindre officiella organisationer i den muslimska världen att stödja sina ”bröder” med kunnande, vapen, manskap och politiska och ekonomiska påtryckningar.”

Nicolai Sennels.
Blandt kriminelle muslimer. En psykologs erfaringer fra Københavns Kommune
ISBN 978-87-92417-02-2, 164 s, 169 kr.

Det värsta med allt det här är att jag tror Nicolai Sennels har rätt. Han har genom en ödets nyck fått en unik insyn i det muslimska medvetandet genom sitt arbete i ungdomsfängelset och han har gjort samma analyser och dragit samma slutsatser som många andra, mig själv inräknad. Skillnaden är att Sennels gör det från en psykologisk professionell plattform, medan i alla fall jag bara har min magkänsla och ett halvt livs erfarenhet att lita till. Han kanske har fel vad gäller hur länge det dröjer, men klart är att vi har oss själva att skylla (se där ett exempel på västligt tänkande). Men vi har också möjligheten att reda upp situationen (åter ett exempel). Vi måste behålla, eller återfå om vi förlorat den, tron på den västliga civilisationens värden. Vi måste vara stolta över våra landvinningar och starka i vår tro på frihet, jämlikhet och likhet inför lagen. Vi måste återigen stå enade och försvara oss med ord eller om så blir nödvändigt med vapen i hand på samma sätt som våra farfäder besegrade nazismen. Det kommer otvivelaktigt att kosta och kampen kan mycket väl komma att reducera våra samhällen till grus, men om vi inte vinner är allt förlorat och kan inte återvinnas. Vi kan alltid bygga upp våra städer igen, men islam har aldrig besegrats inifrån vad jag vet.

Nicolai Sennels egen blogg – Kulturkløften
Om boken på Trykkefrihedssellskabet
Bloggen ”I mitt Sverige” om Sennels
Bloggen ”Every kinda people” om Sennels
Gotiska klubben” om Sennels
”Gates of Vienna” om Sennels

Annonser
  1. Detta var riktigt bra. Mkt välskrivet och informativt. Jag visste inte att han hade fått sparken. Killar som Sennels är vår tids hjältar. Lägg gärna in en länk var du vill på Gotiska Klubben nästa gång du skriver något.

  2. Har läst boken Ayatollan av Staffan Bruun, en framtidsskildring av ett Europa där muslimerna har, eller håller på, att ta över. Intressant men skrämmande läsning. Rekommenderas.

    Har recenserat boken här http://aktualia.wordpress.com/2010/01/31/recension-ayatollan/

  3. @gotiskaklubben: Han nämnde det själv en passant på islam-seminariet i Stockholm söndags…

  4. @Cavatus: Tack för tipset. Ska genast titta på din recension.

  5. […] Tryggheten, välfärdssamhället, ekonomin och hoppet inför framtiden kommer att skjutas i sank. Samtidigt kommer mer eller mindre officiella organisationer i den muslimska världen att stödja sina ”bröder” med kunnande, vapen, manskap och politiska och ekonomiska påtryckningar.” Verkligheten […]

  6. […] analys av vår framtid med islam. « Verkligheten via verklighetenisverige.wordpress.com Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna […]

  7. […] resten av intervjun här Vår tidigare artikel om Sennels Dela med dig:FacebookTwitterStumbleUponRedditE-postLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

  8. […] Mera Sennels Kanske den viktigaste text om islam du någonsin kommer att läsa Report from the therapy room Skrämmande analys av vår framtid med islam […]

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: