Red.

Apropå den idiotiska röstningen på TV4s text-tv.

In demokrati, politiker, valet 2010, yttrandefrihet on 3 februari, 2010 at 12:48

TV4 hade hittat på en kul grej att köra på sin text-tv under valåret. Man skulle ha en utdragen röstning där alla kunde SMS-rösta på sitt favoritparti och, om man ville, ändra sig varje vecka. Idén skulle, om den fungerat, kunnat vara som en intressant kontinuerlig opinionsundersökning där fluktuationer i väljarstödet kunnat avläsas dag för dag. Men nu vågade inte TV4 fortsätta mer än ett par dagar. Varför? Jo, ett alltför stort antal personer hade ”röstat” på fel parti.

Samtliga rimligt etablerade partier fanns med som valbara alternativ, förutom riksdagspartierna även Sverigedemokraterna, Junilistan, Piratpartiet och Feministiskt Initiativ. Reglerna för undersökningen var bland annat att varje mobilnummer bara kunde avge en SMS-röst per gång och bara rösta en gång per vecka. Jag vet inte hur diskussionerna gick i arbetsgruppen som hittade på det här, men jag tycker att idén är rolig och dessutom tycker jag den är potentiellt politiskt intressant. Om man skulle kunna få folk att gå in och ”rösta” på sitt favoritparti varje vecka skulle man kunna skapa en kontinuerlig opinionsundersökning där varje förändring i opinionen kunnat avläsas betydligt oftare än med de vanliga undersökningarna. Med tiden skulle man också kunnat få ett betydligt större underlag än de runt 1.500 respondenter som är vanligt i opinionsundersökningarna. Dessutom skulle alla dessa SMS ha bidragit till telebolagens och förmodligen även TV4:s intäkter.

Synd på en intressant idé, men det blev inget av det hela. TV4 drabbades av stora skälvan redan efter ett par dagar. Det visade sig nämligen att ett antal SD-sympatisörer hade SMS-röstat på sitt parti redan under de första dagarna. Och att deras andel av rösterna i TV4 var betydligt högre än vad SD brukar få i opinionsundersökningarna.


Se bilden ovan, som jag snott från den utmärkta bloggen Nätverk mot politisk korrekthet. Här har SD fått 43,2 procent av rösterna. Det är rent sensationellt, för SD brukar ju vanligtvis ligga på runt 5 procent i opinionsundersökningarna. Men hur kunde det bli så? Skulle SD kunna rusa från 5 procent till 43 utan att någon av förståsigpåarna märkt det? Knappast. Orsaken ligger i att antalet röstande efter ett par dagar fortfarande var så litet att procentresultaten blivit konstiga. Detta är inget märkligt, det vet alla som studerat grundläggande statistik.

Om man kunde betrakta röstflödet i de allmänna valen minut för minut skulle säkert samma effekt kunna uppstå. Anta att Moderater genererellt är morgonpigga och går till vallokalerna så fort de öppnar och att Socialdemokrater gärna röstar på kvällen strax innan stängning. Då skulle valresultatet nästan hela dagen visa en förkrossande övervikt för Moderaterna visavi Socialdemokraterna. Denna missvisning skulle inte normaliseras förrän vallokalerna stängt och alla röster räknats. Om TV4 haft tillräckligt med civilkurage och kunskaper i elementär statistik och låtit omröstningen fortsätta skulle denna inledande missvisning med all sannolikhet utjämnats över tid och resultatet troligen liknat de vi får av Sifo med flera.

Vad hade då hänt som fick TV4 att få kalla fötter? Jo, av de ca 600 personer som röstat de första dagarna hade knappt 300 röstat på SD. Vad bevisar då detta? Ingenting annat än att 300 SD-sympatisörer av en slump varit bland de 600 första att hitta till denna omröstning som gömts undan på text-tv och som så vitt jag vet inte marknadsförts alls. Det skulle lika gärna kunnat vara 300 FI-sympatisörer som hittat dit, och då hade FI fått 43 procent. Statistiskt sett visade undersökningen ingenting alls. Den fick ligga ute alldeles för kort tid, och alldeles för få människor hade möjlighet att rösta. Man skulle kanske kunna använda resultatet för att påstå att SD-sympatisörer är piggare på att visa sitt stöd för sitt parti än vad andra partiers anhängare är. Eller kanske att SD-sympatisörer är mer benägna att titta på text-tv än andra. Eller kanske att hälften av alla mobiltelefoner i Sverige ägs av SD-sympatisörer. Kanske.

Och vad är allt detta prat om ”kupp” och ”manipulation”? Ingen kan manipulera en sådan här undersökning om inte konstruktörerna av mjukvaran har tillåtit den möjligheten. Om reglerna endast tillåter ett röstnings-SMS per vecka får man anta att systemet sparar de röstandes mobilnummer i en vecka så att nya röster kan stämmas av mot nummer som redan röstat. Utan att veta exakt hur systemet är upplagt, så kan jag se en möjlighet att göra en ”kupp”. Det skulle kräva att kuppmakarna i det här fallet köpt in 300 kontantkort och sedan suttit och växlat SIM-kort som galna och skickat ett nytt röstnings-SMS från varje. Möjligt? Jovars. Troligt? Knappast.

Vad den här historien dock med all önskvärd tydlighet visar är den enorma rädsla för Sverigedemokraterna som finns i mediekretsar. Istället för att säga sanningen – att omröstningen efter ett par dagar omöjligt kan vara statistiskt rättvisande, men att detta kommer att jämna ut sig efterhand väljer TV4 att lägga ner alltihopa. Man kan undra om de hade reagerat på samma sätt om något annat av partierna av en slump hade fått 43 procent…

Annonser
  1. Tilläggas bör att detta var en annons, inte en egen röstning som verkställts av TV4! De valde alltså att avbryta annonsörens annonsering – körde alltså över annonsören – då de inte kunde se sanningen i vitögat utan även var tvungna att ljuga ihop något om manipulering i nyheterna inför svenska folket.

    Om man får kalla fötter av en sådan storm i ett vattenglas, då förstår jag att man har svårt att leva i verkligheten, med allt vad det innebär. Jag förstår att de måste bära sina glasögon målade med politiskt korrekthet även när det sover, de stackarna.

    Smaka på denna fras: ”sverigedemokrater röstar på sig själva”. Vad är det för konstigt med den egentligen? Är inte det NATURLIGT att man röstar på det parti man är anhängar till? Vad är problemet? Varför försöka göra denna fras till något underligt? Ändra den och säg ”socialdemokrater röstar på sig själva” så ser man hur absurd den är! Eller är det osolidariskt att rösta på det parti man är anhängare till?

  2. Till Cavatus. Jag ska erkänna att jag inte uppfattade den som en annons, utan som som något TV4 hittat på. Det verkade som en vanlig jöns-omröstning som tidningarna håller på med. Vad som är svårt att fatta är att rimligtvis högutbildade chefer på TV4 inte förstår att man inte kan få ett rättvisande resultat på den här sortens omröstningar. Åtminstone inte första dagen. Dessutom står det ju tydligt på skärmen (se bilden ovan) att siffrorna inte är ”säkerhetsställda, (sic!) utan visar endast hur text-tv valets (sic!) deltagare har röstat” Men det är uppenbart att resultatet efter de första dagarna blev en chock för TV4. Det där med manipulation känns uppenbart gripet ur luften. Det är detsamma som att säga att det vore manipulation om samtliga SD-anhängare skulle hänga på låset och rösta först av alla i valet i den 19 september…

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: