Red.

Det bidde visst en tumme.

In Europa, försvar, Internationellt, Iran, islam, kärnvapen on 12 februari, 2010 at 01:19

I förrgår frågade vi oss vad mullorna i Iran höll på att koka ihop inför sin stora dag den 11 februari. Ayatolla Ali Khamenei, Irans överstepräst och tillika ÖB hade nämligen utlovat att något stort skulle hända på 30-årsdagen av den islamistiska revolutionen. Och med tanke på mullornas fanatism och iver att anrika uran till vapenkvalité kändes det löftet lite otäckt.

Jag tycker fortfarande mullornas atomprogram är den mest olycksbådande utvecklingen i vår närhet. Till och med värre än utsikten att Turkiet skulle erbjudas medlemskap i EU. Och med närhet menar jag det avstånd som en iransk ballistisk missil kan avverka. Deras nya raketer kan enligt uppgift nå London och därifrån kan det inte behövas många kilo extra drivmedel för att nå exempelvis Skåne. Nej, jag är inte missiltekniker, jag gissar bara. Och det räcker så väl med 60 kg uran. Det gav 1945 en sprängkraft på 15-16 kiloton, dvs 15-16 tusen ton trotyl. Så stor var bomben som fälldes över Hiroshima. Men 60 kilo uran ger säkert bättre resultat med modernare teknologi.

Men det verkar som om Iran än så länge får acceptera rollen av papperstiger. Den ena nyheten från Iran idag den 11 februari är att regimen misshandlat ytterligare något hundratal dissidenter som protesterade på 30-årsdagen av islamisternas maktövertagande. Det var väntat, och till det behövs ingen högteknologi. Det räcker med batonger och machetes. Den andra, mindre väntade, var att Irans televerk meddelat att de permanent blockerat Googles e-mail, G-mail, från att användas i landet. Det var väl för många iranier som kunde meddela sig med omvärlden, kan man tänka. Diktaturer måste ju alltid ha kontroll över folk, annars kan de ju drista sig till att tänka, säga eller göra något som inte är politiskt korrekt.

Källa, bl a

%d bloggare gillar detta: