Red.

SVTs Rapport och sanningen.

In press, sanning och lögn, svenskt nyspråk on 16 februari, 2010 at 12:37

Häromdagen gjorde SVTs Rapport stort nummer av att ett antal ledamöter från Sverigedemokraterna hade ”hoppat av” sina uppdrag i en rad olika kommuner. Nu visar det sig att SVT hade tagit sig friheter med sanningen. Ja, rent av ljugit för tv-tittarna.

Av de hundratalet Sverigedemokrater som Rapport påstod hade hoppat av hade åtminstone sex stycken vad jag skulle kalla laga förfall. De hade nämligen avlidit under mandatperioden. Den som först upptäckte lögnen var, tror jag, SDs presschef Mattias Karlsson som i granskningen av SVTs underlag upptäckte att den person som listats som ”avhoppad” i Malmö var hans avlidna partikollega. Mattias Karlsson skriver:

”SVT hävdar att en av fem ledamöter i Sverigedemokraternas kommunfullmäktigegrupp i Malmö har hoppat av. Detta är dock en ren lögn. Vi har inte haft några avhopp under den här mandatperioden. Varför hävdar då SVT att det är så? – Jo de stämplar min avlidna partikamrat, Birgitta Johansson, som en avhoppare.”

Efter Karlssons upptäckt har fler av SDs distrikt kollat SVTs siffror och hittat fler avlidna SD-ledamöter som rubricerats som ”avhoppare”. Det ska vara tre personer i Landskrona, en i Vadstena och en i Kil. Jag skulle inte bli förvånad om det visar sig vara än fler när alla SD-distrikt hunnit kolla upp SVTs påståenden.

Att SVT släpper igenom ett reportage underbyggt av så undermålig research, att man inte ens bemödat sig om att ta reda på vilka ledamöter som avlidit under mandatperioden, är under all kritik. Att rubricera döda som ”avhoppare” är att använda samma förvridna logik som när muslimer med stöd av sharia anklagar våldtagna kvinnor för att ha haft ”sex utanför äktenskapet”. Visserligen har de avlidna SD-ledamöterna lämnat sina politiska uppdrag, och visserligen har de våldtagna kvinnorna utsatts för sexuella handlingar av någon de inte är gift med, detta kan inte förnekas. Men att rubricera det som ”avhopp” respektive ”otukt” är ju ren lögn och leder bara till att det redan låga förtroendet för media undergrävs ytterligare. Att man dessutom uppenbarligen trott att ingen skulle kolla uppgifterna säger en del om nivån inom SVT.

PS/Uppdatering.
Med samma logik som SVT använder kan jag efter närmare studier av SVTs siffror meddela att SD inte haft några som helst avhopp i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Uppsala och Gotlands län. /DS.

Läs mer:
Mattias Karlsson blogg
Thoralf Alfsson
SVT

Annonser
%d bloggare gillar detta: