Red.

Ensamkommande flyktingbarn?

In asylpolitik, Europa, flyktingar, invandring, press, sanning och lögn on 28 februari, 2010 at 10:47

Anonym afghansk 16-åring?

Igår publicerade Svenska Dagbladet en historia om en ”pojke” från Afghanistan. För snart tre månader sedan knackade ”pojken” på dörren till transitmottagningen i Solna. Hans historia var att han kom direkt från en liten by i Afghanistan och hade varit på väg i 55 dagar. Han uppgav sig vara 16 år och berättade att han lämnat sin mamma, två yngre bröder och en syster kvar i Afghanistan.

Låt oss titta lite närmare på hans berättelse. Och på hans haka. Det som är slående är att mannens fysiska uppenbarelse ger anledning att misstänka att han uppgivit en ålder som inte stämmer överens med hans verkliga. Skäggstubben och de hårbeklädda fingrarna antyder att han är betydligt äldre än 16 år, kanske så gammal som 30. Den exakta åldern är svår att avgöra enbart på utseendet, men i Norge där man till skillnad från Sverige gör åldersbestämningar på ”flyktingbarn”, har det visat sig att nio av tio ljugit och uppgivit en för låg ålder. Det är troligt att asylsökande som kommer till Sverige agerar på liknande sätt, eftersom detta förbättrar chanserna att få uppehållstillstånd.

Det är mycket möjligt att mannen ursprungligen kommer från en liten by i Afghanistan. Att han kom därifrån direkt till Solna är däremot mindre troligt, såvida han inte kom med direktflyg från exempelvis Kabul. Om han har varit på väg i 55 dagar, som han påstår, är det tämligen säkert att han färdats landvägen. Då har han med största sannolikhet passerat ett eller flera EU-länder på vägen till Solna. Den anonyme ”16-åringen” kan också legalt eller illegalt ha vistats en kortare eller längre tid i något annat EU-land. Han kan till och med ha fått asyl i ett land där förmånerna för oönskade migranter är väsentligt magrare än i Sverige. Det har förekommit flera sådana fall där migranter lämnat det förhållandevis trista livet i Grekland, Italien, Malta, Bulgarien eller Rumänien för att istället ta chansen söka asyl en gång till i det betydligt mer generösa Sverige. Det skulle göra att Dublinförordningen kan tillämpas och att Sverige inte behöver ta hand om detta ”barn”. Vi behöver i så fall inte heller ta ansvar för modern, bröderna och systern som lär komma in med ansökningar om anhöriginvandring så fort denna ”16-åring” fått sitt uppehållstillstånd.

Det finns lagar och förordningar som reglerar mottagande av migranter till EU-länderna. Om Sverige följde dessa lagar och tillämpade dessa förordningar skulle våra migrantproblem vara väsentligt mindre. Att vi så flagrant struntar i de lagar och regler vi själva varit med om att stifta är ingenting annat än dumt.

Källa:
Tidigare inlägg om Dublinförordningen
Politiskt Inkorrekt
Svenska Dagbladet

Annonser
  1. […] frågor om ”ensamkommande flyktingbarn” Ystad Allehanda vilseleder Ystad Allehanda igen Svenska Dagbladet ljuger nog lite SvT busar med sanningen Film om flyktingbarn Apropå ”ankarbarn”… Share […]

  2. […] Västerbotten Om Shaho Aulla Återigen avslöjas “flyktingbarnen” Ensamkommande flyktingbarn? Ystad Allehanda om “ensamkommande” Ystad Allehanda vilseleder om […]

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: