Red.

Blackwater Sweden. Verkligheten tränger sig på.

In demokrati, försvar, Internationellt on 4 mars, 2010 at 18:25

Utrikesdepartementet har beslutat att anlita svenska legosoldater för bevakningen av bland annat ambassaden i Kabul i Afghanistan. En ”säkerhetskoordinator” och ett livvaktsteam från det svenska företaget Vesper Group har ansvaret för säkerheten.

Bilden är ett montage.

Jag har tidigare skrivit om Blackwater (numera omdöpt till inte lika belastade ”Xe”) och jag menar fortfarande att en privat armé av legosoldater är bland det farligaste man kan ha i ett land. Blackwater lär ha 1.000 man under vapen och tillgång bland annat till egna bestyckade helikoptrar och egentillverkade pansarfordon. Jag rekommenderar ett närmare studium av fenomenet Backwater (Xe). Detta gav i alla fall mig ett nytt och skrämmande perspektiv på alliansregeringens beslut att avskaffa den allmänna värnplikten och ersätta de värnpliktiga med legosoldater. Nu visar det sig att ett svenskt Blackwater redan är verklighet och att faran redan är akut.

Vesper Groups vd Mikael Svensson ogillar föga förvånande att bli jämförd med Blackwater. Åtminstone inte officiellt. Var Vesper Group har sina idoler kan man bara spekulera om.

Källor:
Wikipedia om Xe
Bokus
Realtid

Uppdatering den 13 december 2011.
Blackwater tyckte efter ett antal blodiga incidenter i Irak att företagsnamnet blivit för belastat och döpte 2009 om sig till det mer anonyma Xe Services. Nu verkar även namnet Xe Services blivit obekvämt och man har återigen döpt om sig. Denna gång till Academi.

Academi
Om nyligen släppta dokument om Blackwater

Annonser
%d bloggare gillar detta: