Red.

Ska det vara så jävla svårt att visa lite medmänsklighet?

In diskriminering, Internationellt, lag & rätt on 29 maj, 2010 at 22:42

Sedan en tid tillbaka är jag med i en Facebook-grupp vars syfte är att försöka hjälpa en finsk krigsveteran att få sluta sina dagar tillsammans med folk han kan prata med. Det känns för mig som det minsta man kan göra för en av de få återstående hjältar som var med om att stoppa den ryska attacken mot Norden.

Om det inte hade varit för Veikko Virtanen och hans kamrater hade vi förmodligen talat ryska och haft stalinstatyer på varenda svenskt torg idag. Veikko Virtanen är 90 år och bor på en äldreboende i Vaxholm. Han är blind. Sedan hans hustru dog har han små möjligheter att kommunicera med personalen på det svenska vårdhemmet. Veikkos högsta, och egentligen enda, önskan är att få leva sina sista år, månader eller dagar på ett äldreboende där man talar finska och där han kan göra sig förstådd och förstår vad personalen säger till honom. Men Vaxholms kommun vägrar hårdnackat att godkänna att Veikko flyttar till det finskspråkiga äldreboendet – Suomikoti – han helst vill komma till. Ett citat från Facebook-sidan:

”Enligt lag är kommunen skyldig att ordna finskspråkig vård – om det finns behov för det. Och det är svårt att hitta någon som skulle behöva det mer än Veikko. Men Vaxholms kommun vägrar. Ärendet har bollats fram och tillbaka i kommunen sedan augusti 2009. Kommunen duckar utan att kommentera saken (…) Det är dags att Vaxholms kommun följer lagen och tar sitt ansvar. Och ger Veikko chansen att leva sina sista dagar med värdighet. Det har han verkligen förtjänat.”

Jag förstår inte varför Vaxholms kommun vägrar att följa lagen och se till att Veikko flyttas över till det finska äldreboendet. Det kan inte kosta mer än lite prestige. Däremot förstår jag att Veikko Virtanen gjort sig förtjänt av vår tacksamhet. Vi är skyldiga honom mer än de flesta av oss kan förstå. Och i ett land där tusentals djupt kulturfrämmande årligen ges asyl och livstids försörjning utan att ha uträttat ett enda dugg för landet, är det inte mycket att begära att en enda person som riskerat sitt liv i krig för vår skull ska få sluta sina dagar i ett boende där man talar finska.

Vaxholms kommun borde skämmas.
Gå med i Facebookgruppen.
Skriv till Vaxholms Kommun.
Hjälp till att visa att det fortfarande finns heder i Sverige.

Veikko vs. Vaxholm på Facebook
Följ Veikko Virtanen på bloggen ”En sista kamp”


Annonser
  1. Lättare att dra på långsemester och tjänsteresa, som damerna där nu gjort.Fegt! Lågt! Hoppas på att det extrainsatta mötet den 2 juni ger Veikko ett glatt besked. Ny ansökan är inlämnad med kommunordföranden som vittne, då damerna tidigare påstått att ansökan inte kommit in. Den samma som de sedan säger har överklagats.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: