Red.

Vad gör man när taket läcker?

In asylpolitik, invandring, politiker, valet 2010 on 19 juli, 2010 at 17:42

Låt oss säga att du upptäckt en läcka i ditt tak. Genom läckan kommer det in vatten som hotar att förstöra hela ditt hus, från bjälklag till källare och alla våningar däremellan. Din hela egendom står på spel; allt du arbetat för i alla år och investerat alla dina pengar i hotar att förintas. Vad gör du?

Du börjar troligen med att hämta en hink och placera den under läckan. Därefter tar du dig förmodligen upp på taket eller på vinden för att ta reda på var och hur vattnet kommer in. När du lokaliserat läckan kommer du troligen att endera laga den själv eller anlita en hantverkare som kan göra det åt dig.

Yttre hot leder till analys som leder till åtgärd som leder till att hotet avvärjs och problemet löses. Så här reagerar en person vid sina sinnens fulla bruk. Så reagerar inte den svenska regeringen och i synnerhet inte de myndigheter som är satta att hantera problemen med migration, dvs när folk knackar på helt objudna och kräver mat och husrum.

Om jag får fortsätta med liknelsen med taket, så vet man om att taket läcker. Man måste någonstans också ana att det inläckande vattnet hotar att förstöra huset. Så långt håller liknelsen. Men det är när det kommer till analys och åtgärd som all likhet med sunt agerande upphör.

Istället för att ta reda på var taket läcker för att kunna ha en chans att laga läckan, struntar man helt i analysen och springer istället benen av sig för att hämta hinkar. Och fler hinkar. Och när de egna hinkarna är fyllda, och vattnet rinner över i matsalen, hotar man grannen för att få leda överskottsvattnet in i hans hus. Inte ens när läckan utvidgas till en strid ström tänker man tanken att söka efter källa och orsak, istället bygger man ledningar till allt fler av grannarnas hus för att kunna föra över vattnet till dem.

Det är dags med lite sunt förnuft i politiken.
Kanske kan vi få det den 19 september.

Inspiration från Varjager

Annonser
%d bloggare gillar detta: