Red.

Sverige ut ur Afghanistan!

In försvar, Internationellt, valet 2010 on 29 augusti, 2010 at 22:13

I likhet med de rödgröna tycker jag inte svensk trupp har i Afghanistan att göra. Dock av helt andra anledningar. För det första därför att vi är där på grund av en lögn och ett monumentalt hyckleri. För det andra för att kriget i Afghanistan är ett krig som inte kan vinnas.

Folkpartiets ordförande Jan Björklund satt just i tv:s partiledarutfrågning och förklarade att vi “inte är i Afghanistan för att vinna” utan för att hjälpa till att “bygga upp landet” och hindra att “talibanerna tar över”. Motiveringen är alltså att få landet på fötter och hjälpa det afghanska folket, möjligen främst kvinnorna och flickorna, skapa sig en någorlunda dräglig och säker tillvaro. Att detta mål med nödvändighet kräver ett kraftfullt avståndstagande från islam har uppenbarligen ännu inte slagit Sveriges styrande.

Talibaner i Afghanistan och talibaner i Sverige.
Precis de tendenser som vår regering sagt sig vilja bekämpa i Afghanistan tillåter och uppmuntrar samma regering här hemma utan att blinka. Våra muslimskt dominerade förorter är med regeringens goda minne plågade av klanvälde, muslimskt förtryck, kvinnoförakt och segregation mellan könen. Våra politiska partier, organisationer, och statliga styrande organ och förvaltningar har infiltrerats av muslimer på alla plan. En del, som exempelvis Mahmoud Aldebe (c), Mehmet Kaplan (mp) och Abderisak Waberi (m) visar alla tecken till att vara farliga fundamentalister, andra antar tillfälligtvis mer karaktär av “sleeper agents”. Att islam måste bekämpas varhelst den sticker upp huvudet är för mig självklart, men jag anser att detta för vår del bäst görs här hemma där vi kan ha någon nytta av insatserna. Sverige har inte militära resurser att föra krig utomlands, och vi borde ha den goda smaken att sopa rent framför vår egen dörr innan vi sätter på oss bror-duktig-byxorna och gör anspråk på att veta bättre än andra folk hur de ska leva sina liv och organisera sina länder. Den dag vi har ett territorialförsvar med någon form av trovärdighet och ändå har resurser över, ska jag bli den första att tänka om.

Ingen har ännu kuvat Afghanistan.
Ingen har vad jag vet någonsin lyckats kuva de afghanska klanerna. Världens största och mäktigaste imperier har försökt och gruvligen misslyckats. Jag tror det började med Alexander den store. Delar av hans armé lär till och med ha blivit avskuren och kvarlämnad och ha assimilerats i det som idag kallas Kafiristan eller ”de otrognas land”. Sedan följde det Brittiska imperiet vars soldater slaktades i hopar av primitivt beväpnade afghaner. Det var inte länge sedan även den ryska björnen fick linka hem med blodiga tassar trots en i alla fall tekniskt förkrossande övermakt och en brutalitet som sällan skådats i modern tid. Och nu är det alltså USAs tur. Varför politiker och militärer inte studerar historia är för mig en gåta.

Fler soldater, sämre situation.
För alla tidigare ockupationsförsök har också gällt att ju längre man stannat i Afghanistan desto värre har situationen blivit. Detta tycks gälla även för vår tids mäktigaste stat. Man har i dag fler soldater på marken än för fem år sedan men tycks trots det ha en sämre situation. Man kan inte vinna ”hearts and minds” i Afghanistan därför att afghanerna inte vill ha vår västliga livsstil och inte tolererar främmande herrar som försöker peta på deras sätt att leva. Och eftersom Afghanistan dessutom är ett högst primitivt, och därmed starkt decentraliserat, land där centralregeringen inte har mycket makt i provinserna kan man heller inte vinna militärt genom att behärska Kabul, Bagram-flygplatsen, vägen där emellan och en handfull provinshuvudstäder. Man måste förmodligen sätta en garnison i varenda liten by och patrullera varenda åsnestig i hela landet. Så mycket trupp är sannolikt ingen beredd att sätta in, än mindre underhålla, i kanske en generation framöver. Inget västland skulle heller vara villigt att acceptera de förluster som en sådan kraftfull insats skulle innebära.

USA har inget lärt av Vietnam.
De utländska trupperna i Afghanistan är alltså där på tillfälligt besök, medan talibanerna är där för att stanna. Så fort den utländska truppen åkt tillbaka till sin camp sig kommer talibanerna fram ur sina gömmor och tar en gruvlig hämnd på de afghaner som samarbetat med utlänningarna. Det här vet afghanerna. Den amerikanska armén tycks däremot inte ha lärt sig ett enda dugg av sina bittra erfarenheter från Vietnam där mönstret var detsamma. USA kan inte behärska Afghanistan med mindre än att man tillgriper en så ohyggligt hård och resurskrävande repression att den amerikanska hemmabefolkningen aldrig skulle tolerera det, än mindre världsopinionen. Att utbilda och beväpna lokala afghanska styrkor för att utföra den önskvärda repressionen är lika meningsfullt som att skänka pengarna och vapnen direkt till talibanerna. Afghanerna slåss för sin klan och ibland för talibanerna. Inte för en avlägsen central regering och definitivt inte för västmakterna.

Problemet är de pakistanska kärnvapnen.
Problemet med talibanerna är inte att de förtrycker det afghanska folket. Sådant har USA och väst aldrig brytt sig särskilt mycket om, i alla fall inte så länge man nöjt sig med att förtrycka det egna folket. Problem uppstår i regel först när förtryckarna vill exportera sitt förtryck till grannländerna. I fallet Afghanistan har dessutom grannlandet Pakistan (som är den närmaste exportmarknaden för talibanterror) tillgång till kärnvapen. Talibanerna vill åt dessa vapen medan USA till varje pris vill hindra att talibanerna lägger vantarna på dem och vidarebefordrar dem till Al-Qaida. USAs krig i Afghanistan är inget annat än en felnavigering. Om Pakistans kärnvapen är det som talibanerna mest av allt åtrår, så vore det mest logiskt att man försökte avlägsna denna lockande pott från spelbordet. (Ett instabilt islamiskt land som Pakistan borde för övrigt inte tillåtas att leka med så farliga saker som atombomber.) Målet borde alltså vara att förstöra Pakistans kärnvapenkapacitet, inte att föra ett kostsamt Afghanskt krig som inte kan vinnas.

Uppdatering
Dagens Nyheter: Afghanistan – Kriget som inte går att vinna

Annonser
  1. […] inlägg om Sveriges krig i Afghanistan Ännu tidigare inlägg om Sverige och Afghanistan LikeBe the first to like this post.▶ No Responses /* 0) { jQuery('#comments').show('', […]

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: