Red.

Reinfeldt uppmuntrar till politiskt våld.

In demokrati, diskriminering, lag & rätt, politiker, sanning och lögn, valet 2010 on 12 oktober, 2010 at 14:38

Jag tyckte under hela valrörelsen att vår Statsminister, som ju ska föreställa vara den högste försvararen av demokratin och rättssamhället, uttalade sig anmärkningsvärt lamt när det gäller politiskt våld i Sverige. Eftersom jag inte ville tro att vår Statsminister helt ställt sig på de mörka krafternas sida, bortförklarade jag det hela med övertramp i stridens hetta. Jag tänkte att det skulle bli normalt när valet var över.

Idag, drygt tre veckor efter valet, läser jag att vår Statsminister återigen bagatelliserat det politiska våldet och avstått från ännu en möjlighet att ta avstånd från våldsverkarna och deras metoder. Så här sa Statsminister Fredrik Reinfeldt i en eftervalsdebatt med SDs Mattias Karlsson på Publicistklubben (om man ska tro Expressen):

”Jag noterar att man [syftande på Sverigedemokraterna] använder martyrstämpel för att undvika prata om grundproblemet. Vårt mål att prata om vår politik och hur vi vill förändra Sverige i en riktning som vi tror skulle vara konstruktiv. Vi vill inte prata om hot, våld, störda möten eller annonsbojkotter.”

Statsministern vill alltså inte prata om de mer obehagliga aspekterna på den gångna valrörelsen. De störda mötena, knivskärningarna, överfallen och våldet mot politiska motståndare. Han vill inte? Vad är det för statsminister vi har? En femåring? Ett barn som putar med underläppen och tjurigt inte vill prata om verkligheten när verkligheten inte ser ut som han tycker att den ska? Vi har just bevittnat den utan motstycke smutsigaste valrörelse detta stackars land tvingats gå igenom sedan fria val infördes. Aldrig i Sveriges historia har politiska kandidater utsatts för våld och hot i den utsträckning som skett 2010. Aldrig har så många misshandlats, mordhotats, överfallits och skrämts till att dra tillbaka sina kandidaturer. Det känns som ett under att ingen blivit dödad. Och Statsministern vill inte diskutera saken?

Alldeles oavsett det uppseendeväckande infantila i Fredrik Reinfeldts uttalande, så innehåller det en annan direkt farlig implikation. Genom att inte ta ställning mot det politiska våldet (och uttala detta så tydligt att inga missförstånd kan uppstå) har Reinfeldt i praktiken sagt till våldsgrupperna att det är fritt fram att störa möten och hota, överfalla och misshandla kandidater från misshagliga partier och rörelser. Bara han slipper prata om det. Signalen till våldsgrupperna är klar.

Signalen till massmedia är också klar. Minns att debatten hölls på Publicistklubben inför Sveriges alla högsta mediehöjdare som brukar vara snabba att slicka i sig direktiv från överheten. Skriv inte om det politiska våldet, säger Reinfeldt implicit till redaktörerna, se till att tysta ner överfallen, för jag vill inte prata om dem.

Hur många sätter en tjuga på att redaktörerna lyssnat och redan instruerat sina redaktioner?

Källor:
Varjager’s Weblog
Expressen

Uppdatering: Korrigerat Pressklubben till Publicistklubben.

%d bloggare gillar detta: