Red.

Expressen illustrerar ledare om ”flyktingbarn” med kriminell invandrare.

In asylpolitik, invandring, kriminalitet, press, sanning och lögn on 16 oktober, 2010 at 13:15

Häromdagen publicerade Expressen en ledare med rubriken ”Osmaklig profit på flyktingbarn” där man, med all rätt, satte fingret på en rätt grotesk del av migrationsindustrin. Det handlar om att fixa boende för så kallade ”ensamkommande flyktingbarn”, ett geschäft som lockat till sig lycksökare och profitörer i oanad omfattning.

Att migrationsindustrin, där bland annat socialdemokraten Jan Emanuel Johansson, aka ”Robinson-Janne”, är en av de framträdande aktörerna, belyses är bara bra. Här finns det sannolikt mycket som inte tål närmare granskning. Men de var inte innehållet som fick mig att haja till inför artikeln. Det var bilden som användes som illustration. Den föreställer etiopiern Mike Almayehu i sin roll som Ali i tv-serien och filmen Det nya landet.

Illustration till Expressens ledare.

Förmodligen trodde Expressens redigerare att den unge Almayehu skulle fungera utmärkt som genrebild på ett ”flyktingbarn”. Han ser ju faktiskt ganska snäll ut på bilden. Nu är verkligheten, som så ofta när det gäller Expressen, en helt annan. Och Almayehu är inte alls så harmlös som han ser ut.

Sköt genom brevinkastet
Så här började det. Den 1 juni 2006 kunde man i GP/Expressen läsa rubriken ”TV-stjärnan sköt genom brevinkastet hos svärmor”. Artikeln handlar om en ”23-årig tv-kändis” (aka Mike Almayehu) som sköt grovkalibriga pistolskott mot en före detta flickvän och hennes familj. Ex-flickvännen hade lämnat honom efter att han inför hennes vänner misshandlat henne grovt. Almayehu besvarade detta med att besöka henne och hennes familj. När han inte fick komma in sköt han med pistol genom brevinkastet. Senare hotade han med att han betalat ett kriminellt gäng 10.000 kronor för att döda familjen. Almayehu dömdes så småningom till två år och två månaders fängelse för bland annat grov fridskränkning, misshandel, olaga hot, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Affischnamn för mångkulturen
GP/Expressen avslöjade aldrig identiteten på mannen. Detta är inte så konstigt om man beaktar att Almayehu varit ett ansikte utåt för mångkulturen och prisats för detta av alla de stora tidningarna, inklusive GP/Expressen. Det ser inte så bra ut när en person som varit mångkulturellt föredöme inte lever upp till förväntningarna i verkligheten. GP/Expressen manipulerade istället bilden som man publicerade genom att dels pixla hans ansikte och dels göra den mycket mörke Almayehu betydligt ljusare, så kallad vitpixling. Lyckligtvis kunde originalbilden snart komma upp till ytan. Hur Expressen än försökte, kunde de inte maskera Mike Almayehus rätta natur.

Ny flickvän, ny misshandel
Almayehu hade knappt sluppit ut ur fängelset förrän han hittar en ny flickvän att misshandla och kränka. Upprinnelsen till det nya åtalet var ett besök på Pusterviksbaren i Göteborg på lördagskvällen den 26 april 2008. Flickvännen nekades inträde eftersom hon var för ung (16). Almayehu löste problemet genom att säga till henne att gå därifrån och gick in själv. Hon tog då spårvagnen till Valand, men under resan blev hon uppringd av Almayehu som var arg och sa åt henne att kliva av. Han tog en taxi till Valand där flickan satt och väntade. Han skällde på henne och begärde pengar av henne. Hon hade inga. Almayehu skallade henne så att hon föll. En vakt hjälpte henne. När hon hördes av polisen berättade flickan att Almayehu slagit henne två gånger tidigare och hotat henne med bötning under deras korta bekantskap. Han hade också läst hennes sms och kontrollerat vilka hon pratat med.

Genom att använda bilden på Almayehu har Expressen, på ett helt annat sätt än man förmodligen tänkt sig, på ett utmärkt sätt illustrerat verkligheten med de ”ensamkommande flyktingbarnen”.

Expressen – ”Försökte skjuta flickvännen genom brevinkastet”
GP – TV-stjärnan sköt genom brevinkastet hos svärmor (med bild)
GP – TV-stjärnan misstänks ha skallat flickvän
Expressen – ”Osmaklig profit på flyktingbarn”
Den första notisen på GP är borttagen, men här är en skärmdump:

Annonser
%d bloggare gillar detta: