Red.

Guillou sågar Tolgfors i direktsändning.

In försvar, Internationellt, politiker on 19 november, 2010 at 11:14

Jan Guillou, den gamle pösmunken och avslöjade KGB-agenten, kan fortfarande komma med en och annan pärla. I en intervju i dagens i övrigt tämligen meningslösa morron-tv på TV 4 levererade han en utsökt sågning av vår bålde försvarsminister.

Guillou intervjuades om sin syn på Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan. Där menade han i likhet med vad jag själv skrivit flera gången här på bloggen att detta borde avslutas så fort som möjligt. Anledningen var enligt Guillou att man dels inte ska föra krig som man inte kan vinna, och dels att man inte ska föra krig om man inte vet varför man krigar.

Guillou tillfrågades mot slutet av intervjun av programledaren Malou von Sievers om han hade någon fråga han ville ställa till försvarsminister Sten Tolgfors, som snart väntades till studion. Guillous svar blev, om jag minns rätt, att han gärna skulle ställa frågor till Tolgfors, men att detta inte var meningsfullt eftersom han inte fick sitta kvar i soffan när Tolgfors kom. Tolgfors hade nämligen vägrat att delta i programmet om Guillou skulle vara med samtidigt.

Att den gamle vapenvägraren Tolgfors civilkurage lämnar en del att önska har jag anat länge. Att regeringens argument för Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan inte skulle hålla i en debatt med Guillou insåg han, eller hans skötare, uppenbarligen på ett tidigt stadium. Risken att Tolgfors skulle framstå som en slät figur bredvid Guillou ansågs uppenbarligen så stor att man inte ville utsätta den lille försvarsministern för denna potentiella förnedring.

Att Guillou avslöjade detta i direktsändning kändes ytterst uppfriskande, och man kunde se hur den alltid lika irriterande Malou von Sievers bleknade under sminket. Det var helt klart inte meningen att Tolgfors vägran att debattera skulle komma ut till tv-tittarna.

Jag håller inte med Jan Guillou om särskilt mycket, men vår syn på Sveriges krigande i Afghanistan tycks i stora drag sammanfalla. I dag vill jag dessutom lyfta på hatten för hans utsökta sågning av Tolgfors. Det var inte en dag för tidigt.

Sågningen lär kunna ses på TV4 Play så småningom, såvida man inte klipper bort den. Programmet heter ”Efter tio”.

Tidgare inlägg om Sveriges krig i Afghanistan
Ännu tidigare inlägg om Sverige och Afghanistan

Annonser
  1. Ja, tänk – detta är också den första gången som Janne och jag tycker lika. Men han vänder jaktrocken lite väl ofta … Och det var bra sagt om varför Sverige inte ska bidra därborta.
    Härligt att höra om hans sågning av Tolgfors också. Tänk vad fega M är – törs inte debattera med oliktänkande … men de gillar väl också olika, eller???
    Nu ska jag kolla TV4Play – någon teve använder jag inte numera …

  2. Hoppas att Guillous kommentar om Tolgfors ligger kvar…

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: