Red.

En liten man i för stor kostym.

In demokrati, Fredrik Reinfeldt, politiker, press, sanning och lögn on 21 februari, 2011 at 12:20

Fredrik Reinfeldt känns allt mer som en man som inte förmått växa in i sitt ämbete. Rocken är för stor, och det märks att han inte kan hantera situationen när allting inte går efter planerna.

Det började i valrörelsen med ett antal demokratiskt tveksamma uttalanden, bland annat slingrade han sig som en mask för att slippa ta avstånd från politiskt våld, i alla fall om det var riktat mot sverigedemokrater. Detta fortsatte efter valet när han inför Publicistklubben deklarerade att han inte önskar läsa i tidningarna om politiskt våld och övergrepp på demokratin. Observera att han inte sa ett ord för att fördöma dylika övergrepp, han sa bara att han inte ville se dem rapporterade i pressen.

Efter valet var han tydligt tjurig över sin förlorade majoritet. Han skyndade sig att skapa vad som mest av allt liknar ett eget propagandaministerium med Per Schlingmann som vår tids Göbbels. Lustigt nog är båda tyskar.

Han var märkbart sur över att Rikskansliet, förlåt Regeringskansliet ska det vara, förlorade 300 miljoner kronor i anslag. Det var pengar man fått i tillskott för att klara EU-ordförandeperioden, men som inte behövs när perioden nu är över.

Han och hans skötare har tagit sig den smått paranoida vanan att själva spela in alla hans uttalanden och intervjusvar. Nu är han sur på DN över hur tidningen refererat hans uttalanden om hyresrätter i Stockholms innerstad och kräver rättning i ledet. Hotfulla samtal rings till DNs ledning. Inspelningar läggs ut på Regeringskansliets hemsida.

A. Känns det barnligt?
B. Känns det som om Reinfeldt inte är helt bekväm i sin roll?
C. Känns det lite som Nixon?

På alla frågorna svarar vi ”ja”. Min uppmaning till Fredrik Reinfeldt blir därför:

”Väx upp. Du är inte fem år längre. Vi har genom en ödets nyck haft olyckan att tvingas se dig ockupera Sveriges viktigaste ämbete, men nu när du sitter där kräver vi att du ser till att samla tillräckligt med ryggrad för att klara uppgiften och göra det som är bäst för Sverige. Eller ha den goda smaken att avgå och släppa fram någon som kan ta ansvar. Helst det senare.”

Uppdatering 1
Fredrik Reinfeldt förnekar sig inte. I hans uttalanden med anledning av migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet säger han mer eller mindre att ett av motiven bakom uppgörelsen var att reta Sverigedemokraterna genom att blockera deras hjärtefråga – massinvandringen. Ännu en av Reinfeldts närmast sjukligt sura reaktioner när det gäller SD. Jag vet att det låter hårt, men jag börjar tro att Reinfeldt behöver professionell hjälp med det här.

Svenska Dagbladet

Uppdatering 2
Kom just ihåg ett klipp jag sett på YouTube. Det är från den 1 september 2008 när Fredrik Reinfeldt firade den första dagen på ramadan genom att besöka ett muslimskt halalslakteri i Johanneshov. Apropå det faktum att många anser slaktmetoden som djurplågeri och vill förbjuda, svarar Reinfeldt ”Jamen, ät nå’t annat då!” Detta arroganta svar på människors befogade oro verkar typiskt för Reinfeldt. Jag skulle vilja se honom ge samma svar till ett gäng muslimer som klagar på att skolan serverar fläskkött till lunch. ”Jamen, ät nå’t annat då!” är naturligtvis precis det rätta svaret på sådant gnäll, men det skulle Reinfeldt aldrig våga.


Reinfeldts kommentar kommer redan 0.05 in på inslaget

Uppdatering 3
När jag läser Julia Cæsars söndagskrönika på bloggen Snaphanen (som alltid på söndagarna) blir jag påmind om ytterligare ett tillfälle när Reinfeldts omdöme klickat. Det var efter den muslimske terroristen Taimour Abdulwahab med ett antal hemmagjorda bomber försökt mörda svenska julshoppare på Drottninggatan i Stockholm. Det enda Reinfeldt hade att säga då var att han oroade sig för att bombattentatet skulle leda till ökad främlingsfientlighet. Det var samma språkbruk som landets ledande muslimer använde. Varken statsministern eller dessa muslimer hade ett enda ord till övers för de tiotals som skulle dödas till Muhammeds ära.

Tidigare inlägg
Snaphanen

Uppdatering 4
Fredrik Reinfeldt valde idag (21 november 2011) att avstå från att delta i ceremonin för de svenska barn som blev vanvårdade och misshandlade i barnhem och andra instutitioner. Varför Reinfeldt inte ville komma kan man spekulera över, men jag tycket det är ytterligare indicium på att vår statsministers omdöme återigen svikit honom. Detta var ett tillfälle då man faktiskt skulle kunna kräva att landets statsminister ställde sig upp och bad dessa misshandlade människor om ursäkt som högste representant för det offentliga Sverige.

Svenska Dagbladet

  1. […] läsning: Tidigare inlägg ”En liten man i för stor kostym” Julia Cæsar […]

  2. […] SD i Sydsvenskan” Julia Caesar: ”Khaddafisundromet” Tidigare inlägg: ”En liten man i för stor kostym” Tidigare inlägg: ”Är Fredrik Reinfeldt verkligen helt stabil” Share […]

  3. […] Tidigare om Fredrik Reinfeldt Ännu tidigare om Fredrik Reinfeldt Julia Cæsar om Fredrik Reinfeldt Varjager’s blogg Thoralf Alfsson Vår stund i Sverige […]

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: