Red.

Vår kanariefågel i gruvan.

In Internationellt, islamisering, yttrandefrihet on 4 april, 2011 at 20:20

Yttrandefriheten är vår absolut viktigaste mänskliga rättighet. Utan yttrandefrihet blir alla andra mänskliga fri- och rättigheter i princip meningslösa. Samtidigt är yttrandefriheten den sköraste av alla rättigheter. Den är demokratins kanariefågel i gruvan.

Över ett fikabord i söndags kom samtalet efter en stund att handla om diverse aktualiteter, bland annat morden på sju FN-anställda i Masar-e-Sharif i Afghanistan häromdagen. Den amerikanske pastorn som brände ett exemplar av koranen kom förstås också upp. En av personerna runt bordet yttrade i sammanhanget ungefär följande ”det är för hemskt att de håller på så därvi borde se till att sådana där inte får ställa till problem på det här viset.” Jag trodde naturligtvis att han menade de afghanska muslimernas mord på ett antal oskyldiga FN-anställda, men så var inte fallet. Till min förvåning menade min bekant på fullt allvar att det var den amerikanske pastorn som bar skulden för morden.

Min bekant är en svensk man i sextioårsåldern, med ett välbetalt arbete på övre mellannivå i näringslivet. Han har högskoleexamen och har rest och arbetat i flera av världens länder. Hans yttrande chockade mig. Han visade i blixtbelysning hur långt islamiseringen faktiskt har kommit i Sverige. Hur långt vi är beredda att acceptera grovt våld utfört av muslimer bara de kan skylla på att något eller någon råkat ”kränka” eller ”förolämpa” dem. Hur vi kan anse att det är förståeligt att en muslimsk lynchmobb mördar ett antal helt oskyldiga hjälparbetare med ursäkten att någon annan i en helt annan del av världen bränt en bok.

Hans uttalande visar också på hur ohyggligt bräcklig yttrandefriheten är. Den kan inskränkas lite i taget utan att man egentligen kanske tycker att det är särskilt allvarligt. De blir ju så upprörda, och varför ska vi kränka människor i onödan? Det spelar ju egentligen ingen roll för oss och det är ju så viktigt för dem, eller hur? Det blir allt mer uppenbart att vägen till helvetet verkligen är stenlagd med goda föresatser.

Att chefen för FN-uppdraget i Afghanistan, Staffan de Mistura, ställer sig på mördarnas sida får också anses uppseendeväckande och borde ge både de personer som redan har FN-arbete och de som aspirerar på sådan tjänst en anledning att ompröva sitt yrkesval. Dagens Nyheter citerar hans uttalande:

”Vi ska inte skylla på någon afghan. Vi ska klandra personen som orsakade nyheten – den som brände koranen. Yttrandefrihet innebär inte friheten att förolämpa kultur, religion eller traditioner.”

Jag tycker kanariefågeln ser lite krasslig ut.

Annonser
  1. Nej, di Misturas kommentar är samma sak som att rättfärdiga en våldtäkt med att kvinnan var utmanande klädd.

  2. Eller stena en våldtagen kvinna för att hon har haft sex utanför äktenskapet. Tyvärr har de Mistura sällskap av en stor del av pressen både i Sverige och internationellt… Världen har blivit förvriden närmast till oigenkännlighet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: