Red.

Eftersom det skrivs en del om vad Anders Borg sa…

In asylpolitik, Internationellt, invandring, politiker on 18 april, 2011 at 18:22

…vill jag ta tillfället att citera direkt ur Kammarens protokoll.

——————————————————————

Riksdagens snabbprotokoll
2010/11:87
Onsdagen den 13 april
Kl. 09:00 – 19:47

(…)

17 § Bordläggningsdebatt med anledning av vårpropositionen

Anmäldes
Proposition
2010/11:100 2011 års ekonomiska vårproposition
Finansministern överlämnade 2011 års ekonomiska vårproposition 2010/11:100.

(…)

Anf. 129 Finansminister ANDERS BORG (M) replik:
”Fru talman! Vårt välstånd och vår välfärd bygger på öppenhet. Utan den öppenhet vi visat för andra människor, för handel, för samverkan över gränserna hade Sverige fortfarande stått och stampat på ett jordgolv….”

——————————————————————

Å ena sidan kan jag möjligen tycka att en del bloggreaktioner känns lite överdrivna. Å andra sidan känns det sorgligt att landets finansminister inte är bättre bevandrad i Sveriges industrihistoria. De uppfinningar och företag som gjorde Sverige stort och rikt; de svenska varor och idéer som utgjorde grunden för den lönande handeln och gjorde andra länder intresserade av att samverka med oss skapades inte av folk utifrån. Det kan komma som en överraskning för Anders Borg, men det var inte irakier som startade Volvo, det var inte en somalier som drog i gång H&M, det var inte afghaner som startade Atlas Copco, Sandvik, Scania, Skanska eller Ericsson. Det var heller inte folk utifrån som gav oss ASEA, Bahco, SCA, Electrolux, Saab, Astra, Kinnevik, Husqvarna, ASSA eller IKEA. Det var svenskar, närmare bestämt pursvenskar, som gjorde dessa företag så framgångsrika att de kunde erbjuda arbete och försörjning till hundratusentals människor (många av dem utifrån), skapa exportinkomster genom handel och till sist vara så attraktiva att de kunnat bli sålda till utländska ägare för stora pengar.

I dagens Sverige kan jag ännu efter 30 års allt stridare ström av irakiska, somaliska och afghanska invandrare (dessa är de hjärnkirurger och raketforskare som Mona Sahlin menar tvingas köra taxi på grund av den strukturella rasismen i landet) inte hitta ett enda företag eller verksamhet med någon positiv betydelse som startats eller drivits av folk ur någon av dessa grupper. Visst har vi torghandlare, korvkiosker, kvarterspizzerior, importörer av halalmat och vattenpipor, muslimska dagis, hemtjänstfirmor, städbolag och annat. Men jag utmanar dig som läser det här att komma upp med fem företag som haft någon som helst positiv betydelse för Sverige som nation och som startats av en irakier, somalier eller afghan.

Välkommen att lämna dina förslag i kommentarerna.
PS. Jag kommer inte att godkänna barakaat-banker, för deras enda exportvara är skattepengar som vi skulle behövt bättre i äldrevården. DS.

Källa Riksdagen

Annonser
  1. Jag kom att tänka på Salvatore Grimaldi som skapat flera framgångsrika företag, men han är ju italienare, och europé. Sedan har vi Amelia Adamo, men hon är väl också italienska i botten? M a o europé ?

  2. Ja, de är båda italienare, så vitt jag vet. Och när vi ändå är inne på italienare skulle jag vilja nämna Fernando Di Luca, som byggt upp sitt Zeta till ett framgångsrikt företag med import av olivolja, pasta, bönor, vin och mycket annat. Han är också italienare om jag inte minns fel. Det finns säkert många fler exempel på europeiska invandrare som lyckats bra i Sverige och skapat stora värden. Frågan är, var finns afghanerna, irakierna och somalierna?

    PS. Lustigt nog har Zeta just nu på sin webbsida en promotionkampanj; en tävling, där man kan vinna en cykel från italienska Bianchi. Bianchi importeras av Grimaldi, har jag för mig… DS.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: