Red.

Marktrupp till Libyen?

In EU, försvar, Internationellt on 19 april, 2011 at 18:48

Så är det då på väg. Insatsen av marktrupp i Libyen som jag väntat på. Hörde just på nyheterna att EU nu vill ha insats av marktrupp för att, som man säger, skydda leveranserna av humanitär hjälp till de civila i Libyen. Det var precis det här som de lovade inte skulle ske.

Angriparna från USA, Nato och EU lovade dyrt och heligt att hålla sig till att skapa och upprätthålla en flygförbudszon för att hjälpa rebellerna i kampen mot de regeringstrogna styrkorna. Det blev ju i och för sig lite bombningar med attackplan också, men att skicka marktrupp var i alla fall inte aktuellt. Förrän nu,  när hela operationen ser ut att gå åt helvete, vill säga.

En månad in i inbördeskriget har Khaddafi-regimen ännu inte fallit eller kapitulerat. Tvärtom. Till EUs, Natos och FNs besvikelse verkar de regeringstrogna styrkorna kunna hålla mark och till och med pressa tillbaka rebellerna åtminstone i och omkring staden Misrata. Detta trots att världens stormakter satt in sitt allra mest avancerade flyg i striderna med en intensitet som nu enligt uppgifter i pressen gjort att man till och med börjar få ont om bomber. Och det är ju klart. Tar bomberna slut blir ju flyget i stort sett tandlöst och då sitter man där och kan bara se på när regeringstrupperna slår ner revolten. Då har Khaddafi vunnit och FN, EU och Nato nesligen förlorat.

Detta får naturligtvis inte ske, så EU måste nu rädda situationen och har enligt uppgifter i nyhetsflödet bett FN att ändra uppdraget så att det tillåter att man även skickar soldater att föra krig på marken. Truppen ska operera under täckmantel av att skydda leveranser av humanitär hjälp, men man kommer naturligtvis bara att vara ett par skott från att delta i kriget i full skala. Om regeringstrupperna inte står till tjänst med dessa skott, så kan en false flag-operation säkert ordnas utan större besvär. Dessutom kan hjälpsändningarna enkelt kryddas med leveranser av vapen och ammunition till de trängda rebellerna. Brittiska regeringen har för övrigt meddelat att man redan innan ett eventuellt godkännande från FN bestämt sig för att skicka militära ”rådgivare” till rebellerna i Benghazi.

Libyska talesmän har föga förvånande meddelat att om utländsk trupp medföljer hjälpsändningarna, kommer man att betrakta det som en militär operation och inte en humanitär.

Annonser
%d bloggare gillar detta: