Red.

Muslimsk ordbok. ”Darura”.

In islam, islamisering, muslimsk ordbok on 12 maj, 2011 at 22:51

Darura är ett mycket användbart och praktiskt koncept för muslimen. Begreppet betyder ungefär ”nödvändighet” och innebär att sådant som i vanliga fall är förbjudet blir tillåtet om det är nödvändigt. Konceptet darura gör det möjligt för muslimer att bo i icke-muslimska länder som inte tillämpar sharia – det muslimska rättssystemet. Om en muslim är hungrig och det inte finns någon halal-mat att tillgå, är det tillåtet att äta all slags mat. Om en muslim befinner sig i ett sammanhang där han inte kan utföra någon av de fem obligatoriska dagliga bönerna så går det bra att ta bönen senare. En muslim kan till och med om nödvändigt hantera fläskkött utan konsekvenser. Det kan vara bra att ha i minnet när muslimer kräver särrättigheter som halal-mat eller att få ledigt för att be på arbetstid.

 1. Detta stämmer. Jag har själv skrivit om det här, och konkluderar att om DO var lite mer påläst på detta skulle inte dessa ohemula skadestånd behöva utdömas, då man helt enkelt skulle kunna hänvisa till just darura.

  http://aktualia.wordpress.com/2011/03/25/do-maste-lasa-sharialagen/

 2. Visa mig en person som inte är kritisk till islam, och jag ska visa dig en person som inte har läst på ordentligt…

 3. Så sant, så sant. Vi har ett ansvar för folkbildningen här, ser jag. Ullenhags kamp, oupplyst och okunnig som han själv är, för att medborgarna ska fortsätta att leva kvar i okunnighet, måste bekämpas med saklig information om vad som faktiskt står i islams heliga skrifter.

 4. Har man kunskap är man emot islam, detsamma gäller kunskap om Moderaterna 🙂
  om ni vill kika in min nya blogg http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 5. Jag har köpt koranen i Zettersténs översättning, ”Reliance of the Traveller” som beskriver sharia, och Sayyed Qutbs ”Milestones” som sommarläsning på landet. ”Reliance…” är en tegelsten, liksom koranen, men Qutbs bok är förvånansvärt tunn med tanke på det inflytande han fått.

 6. Jag ska kolla på din blogg inom kort.

 7. Missa inte Nils Dackes Islam under slöjan, en tunn men innehållsrik bok som är relativt nyutgiven. Har även recenserat den här:

  http://aktualia.wordpress.com/2011/03/08/ny-bok%e2%80%93islam-under-slojan/

  Svensson! Ska kika på din blogg!

 8. Den står i hyllan, skrynklig och tummad. Skulle ha behövt en ytterligare manustvätt, men ett gott arbete är den trots det.

 9. […] Begreppet darura Share this:FacebookTwitterStumbleUponRedditE-postLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: