Red.

Demokratiskt val sänker demokrati-index.

In demokrati, Internationellt, media, valet 2010 on 3 juni, 2011 at 15:33

Tidskriften The Economist ger regelbundet ut en sammanställning över demokratins utbredning i världen. I 2008 års upplaga låg Sverige på en hedrande förstaplats bland världens alla länder. 2010 hade vi flyttats ner till en inte lika hedrande fjärdeplats. Nedgraderingen motiveras delvis av Sverigedemokraternas intåg i Riksdagen.

 

 

Jag vet inte när Democracy Index 2010 presenterades, jag fick ögonen på rapporten först idag. Men bättre sent än aldrig. Så här skriver man i sin kommentar till Sveriges sänkta demokratibetyg:

”Sweden drops from 1st position in 2008 to 4th position in 2010, owing mainly to a rise in anti-immigrant sentiment, the entry of the Sweden Democrats into the Swedish parliament after the elections of September 2010, and problems in transparency and party financing.”

Jag trodde inte mina ögon. Jag kan förstå det där med partiernas finansiering och öppenhet, men skulle det faktum att ett fullt lagligt politiskt parti blivit invalt i ett lands parlament i fria och hemliga val vara en delorsak till att landet skulle anses mindre demokratiskt? The Economist anser uppenbarligen att demokrati handlar mer om vilka partier som vinner röster, än om att alla partier som vill tillåts delta i valet. Det är alltså bara demokrati om rätt parti vinner?

Man kan frestas att dra slutsatsen att om Sjuklövern bara hade haft det politiska förutseendet att förbjuda Sverigedemokraterna från att delta i valet 2010 så skulle landet ansetts mer demokratiskt. Om man dessutom hade fängslat partiets ledarskap hade vi väl haft förstaplatsen som i en liten ask.

Det är betecknande för det politiska klimatet i Sverige att denna formulering inte givit upphov till några protester, eller ens kommentarer, åtminstone inte så vitt jag sett. Till och med ansedda Svenska Institutet citerar Democracy Index formulering utan att ens höja på ögonbrynet. Att formuleringen även hamnat på Wikipedia är väl mindre uppseendeväckande.

Democracy Index 2010 (PDF)
Kommentaren om Sverige finns på sidan 22.

Annonser
%d bloggare gillar detta: