Red.

Om nyttigt och onyttigt arbete.

In Fredrik Reinfeldt, politiker on 1 juli, 2011 at 12:21

Det svenska näringslivets organisation Svenskt Näringsliv har enligt Svenska Dagbladet gjort en undersökning som visar att vissa humanistiska utbildningar inte ”lönar sig” eftersom studenterna har svårt att få jobb efter skolan. Som lösning på detta vill man bestraffa eleverna på dessa utbildningar genom att göra finansieringen dyrare.

Det har väl i alla tider diskuterats vilka jobb som är ”nyttiga” och vilka som är ”onyttiga”. Ur den teknokratiska synvinkel som Svenskt Näringsliv företräder tycks allt som har med humaniora att göra; dvs musik, konst, teater och litteratur i alla former betraktas som ”onyttigt” eller ”improduktivt” arbete. Dessa yrkesutövare producerar ju inte något påtagligt och bidrar inte heller till handelsbalansen. Eller för den delen till Svenskt Näringslivs medlemsföretags vinstmarginal, eller hur SN?

Noterbara undantag bland de ”onyttiga” är t ex Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Per Gessle, Henning Mankell och Stieg Larsson i den mån deras bolag nu betalar någon skatt på sina inkomster. Bland de målande konstnärerna hittar vi bland många andra Madeleine Pyk, Ulrika Hydman, Lennart Jirlow, Peter Dahl eller Peter Frie. Vi ska heller inte glömma Ingmar Bergman, eller hur SN?

Det finns naturligtvis ytterligare ett antal konstnärer som kan leva på sin konst, men det stora flertalet är ju inget annat än folk som lever i utanförskap med konstnärslön eller i andra former av bidragsberoende, eller hur SN? Dessa borde naturligtvis snarast ges möjlighet att bryta sitt utanförskap genom att sättas i produktivt arbete där de får tillfälle att lämna ett reellt bidrag till landets ekonomi. Till exempel inom FAS 3-programmet.

Svenskt Näringsliv är ute på tunn is. När man börjar sortera folk efter hur ”nyttiga” de är för samhället, kan jag för mitt inre öra redan höra hammarslagen från bygget av arbetslägren. Vilka är näst på tur? Pensionärerna? De sjuka har ju alliansen redan tagit hand om genom att i praktiken göra om sjukförsäkringen till ett nästan feodalt sjukbidragssystem där ansiktslösa fogdar fattar sina beslut utan att ta tillräcklig hänsyn till läkare och andra yrkeskunniga.

SvD

Annonser
  1. Allt som inte är lönande läggs ner i Reinfeldts värld.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: