Red.

I dag sörjer vi med vårt broderfolk i Norge.

In bombattentat, Internationellt, islam, Norden on 22 juli, 2011 at 19:50

Ikväll går vår tankar till de människor som mördats, skadats eller förlorat någon av sina nära och kära i attackerna i Oslo och på Utøya. Ingen har så vitt känt ännu tagit på sig ansvaret (eller äran, beroende på vilken sida man befinner sig) för det fega bombattentatet i Oslo i eftermiddags och angreppet på Socialdemokraternas ungdomsläger på Utøya. Möjligen har händelserna ett samband. Kanske ligger fler attentatsmän och väntar på att aktiveras.

Vi har en egen misstanke om vilka som kan ligga bakom. Men vi väntar med det. Kanske kan vi få glädjen av att ha fel för en gångs skull. Vi noterar dock att PK-media redan nämnt både al-Qaida, mulla Krekar och Khaddafi i sammanhanget.

Uppdatering lördag 23 juli.
Vi hade av allt att döma fel i våra misstankar den här gången. Imponerande snabbt har den norska polisen gripit en man som man menar är gärningsmannen. Han ska vara en etnisk norrman, islamkritiker med högersympatier och tillika frimurare. En önskegärningsman alltså; den klassiske ensamme galningen som får frispel och genomför sitt dåd utan hjälp från likasinnade. Jämför Lee Harvey Oswald, Christer Pettersson och Taimour Abdulwahhab. Allting blir så mycket enklare med en ensam galning. Då slipper man ju helt ta ställning till hur man ska förhålla sig till exempelvis terrorism eller något annat besvärligt som elaka underjordiska grupper i samhället som kanske planerar fler dåd.

Uppdatering söndag 24 juli.
Nu verkar det av nyheterna som om den som gripits för det hemska dådet på Utøya har gjort en del medgivanden, bland annat att han skulle ha befunnit sig på ön och att han har skjutit med vapen. Om han har gjort några erkännanden om bomben har jag inte hört. Inte heller om han sagt något om sina eventuella motiv för sina fruktansvärda handlingar. Om hans Facebooksidor, som dykt upp som skärmdumpar, är äkta vet nog ingen, men advokaten tycks ha bekräftat att det 1.500 sidor långa manifest som dök upp under lördagen är skrivet av den gripne själv. I går trodde jag inte riktigt på att alla de hemska handlingarna i Norge skulle vara begångna av en enda ensam man, och jag skrev att den gripne måste vara en önskegärningsman; en ensam galning gör ju att man slipper ta ställning till någon större hotbild. Jag tycker nog fortfarande att den gripne orsakade lite väl mycket skada för att inte ha haft hjälp, men idag tror jag vi ska vara tacksamma mitt i vår sorg om han är just en ensam galning. Det vore helt enkelt alldeles för hemskt om det fanns fler av hans slag.

  1. skulle kanske ha en flagga på halv stång då

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: