Red.

Upplagekrisen och kampanjen mot Politiskt Inkorrekt.

In demokrati, lag & rätt, media, politiker, press on 1 oktober, 2011 at 00:52

Det är en farlig tid som nu har inletts. Expressen och Aftonbladet har, tillsammans med flera andra i PK-media, drabbats av vikande läsarsiffror, vilket givit anledning till sparpaket och avskedanden av journalister och andra medarbetare. 30 miljoner ska sparas på ena hållet, 150 miljoner på andra. Expressen lägger helt enkelt ner KvällsPostens och Göteborgs-Tidningens redaktioner och ersätter dem med avdelningar i Stockholm. Aftonbladet å sin sida flyttar helt fokus från papperstidningen till webben. Gammelmedia har trätt in i en ny tid där man inte längre kan dominera som man gjort tidigare, varken upplagemässigt eller finansmässigt.

Det är dyrt att ge ut papperstidningar. Det krävs en välfylld plånbok och goda bankkontakter för att kunna betala produktion, papper, tryck och distribution. Och dessa pengar får man bara tillbaka så länge tillräckligt många är beredda att betala 20 kronor om dagen för att få del av det man skriver. Om läsarna sviker hamnar den lösnummerberoende kvällspressen snabbt i en situation där det rinner ut pengar ut företagen. Morgonpressen, som till största delen är prenumererad, drabbas inte lika snabbt men förr eller senare ska även deras 3.000-kronors-prenumerationer förnyas och om det då börjar svida i läsarnas plånböcker ligger man illa till.

En ny konkurrent.
Att publicera på nätet är däremot jämförelsevis billigt, och man har potential att nå minst lika många läsare, eller fler. Gammelpressen har samtidigt som läsarna sviker yrvaket upptäckt att man har fått en ny konkurrent. En webb-publikation som på ett par-tre år kommit att nå lika många läsare som en valfri lokal dagstidning, fast med rikstäckande räckvidd. Där man tidigare inte kunde finna annat än enskilda bloggar och små sajter med som bäst tresiffriga läsarantal har man nu en konkurrent med nästan lika många läsare som de själva. Men en konkurrent som ser sig ha ett helt annat uppdrag. En konkurrent som högaktningsfullt tar sig friheten att tala klarspråk där gammelmedia ljuger, eller i bästa fall låter bli att berätta hela sanningen. En konkurrent som fyller i de luckor som censuren lämnat i spalterna. En konkurrent som sopar undan de vita pixlarna och visar den svenska 10-talsverkligheten i all dess krassa fulhet.

Åsiktsmonopolet är hotat.
Det är förståeligt att varken den etablerade pressen eller herrarna i etermedia stillatigande kan åse hur det tidigare helt ohotade åsiktmonopolet naggas i kanten. Uppstickare är alltid ovälkomna. Alltså mobiliserar man allt man kan få på fötter. Journalister och researchers inom press, åsiktspolis och etermedia letar febrilt efter formuleringar man kan slå ner på. Man polisanmäler för att trakassera och skrämma redaktörer och enskilda skribenter. Man jagar namnen bakom uppstickaren för att kunna hänga ut dem i spalterna.

Nära brytpunkten.
Det är en farlig tid som nu tagit sin början. Den fria sajten Politiskt Inkorrekt ligger nu troligen nära den brytpunkt där läsarskaran kommer att  vidgas och sajten blir var mans nyhetskälla. Då är det för sent att stoppa den. Åsiktspolisen, media och gorillorna på yttersta vänsterkanten kommer att göra sitt yttersta för att strypa Politiskt Inkorrekt innan det är för sent. Det är upp till oss som värdesätter yttrandefrihet och demokrati att hindra dem.

Politiskt Inkorrekt

Annonser
  1. Ja, det är upp till oss – men med alla vänsterhackare, typ Expo, lär det inte bli så lätt. Dessutom ska ju Sverige vara världsbäst och världsförst med allt – hur länge får vi behålla ett fritt Internet ..?

  2. Med nuvarande utveckling.. inte länge. Det är därför det är ganska bråttom. EU förbereder
    en lag mot missaktning av islam. Jo, du läste rätt. När jag kommer hem kan jag skicka länken.

  3. PK säljer inte, folk vill ha ärliga uppfriskande nyheter.
    http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

  4. Man kan i alla fall hoppas att folk börjar få upp ögonen för att i princip allt som skrivs i PK-media om immigration och mångkultur är lögner eller i bästa fall undanhållande av relevant information.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: