Red.

Apropå pixling och vitpixling.

In media, press, sanning och lögn, svenskt nyspråk on 24 oktober, 2011 at 20:43

Pixling är ett nybildat begrepp som kommit till därför att den svenska pressen älskar att visa att de minsann har bilder på allehanda förbrytare av olika slag. Men att de inte vill visa oss bilderna av olika skäl. Det kan vara att det rör sig om en misstänkt som inte är dömd. Eller en invandrad som man inte vill peka ut som just invandrad. Eller som i fallet nedan; man vill inte att vi ska förstå att det handlar om en svart afrikan. Då använder man undervarianten ”vitpixling”.

Begreppen pixling och vitpixling har kommit under ny diskussion efter det att namnet på Politiskt Inkorrekts efterträdare presenterades häromdagen. Namnet, ”Avpixlat”, leder direkt tankarna till pressens ideliga lögner och förtigande av relevanta fakta. Som i exemplet ovan. Jag minns inte vem mannen på bilden är, möjligen är det den ”svenska fotbollsstjärna” som figurerade i fallet med det danska rekordrånet. Egentligen har det ingen betydelse. Det är vitpixlingen som är intressant. Hur korkade tror de att vi är? Att ansiktet pixlas kanske man kan komma undan med. Men tror de inte att vi fattar att det rör sig om en svart afrikan om de pixlar armarna och händerna ? Det hade kanske varit bättre att beskära bilden i höjd med halsbandet. Eller?

Jag hatar att bli betraktad som idiot av våra kära media. Men vem är det som framstår som idiot när det gäller den här bilden?

%d bloggare gillar detta: