Red.

SD, M och ekonomiska bidrag.

In demokrati, Fredrik Reinfeldt, lag & rätt, politiker, valet 2014 on 30 november, 2011 at 20:10

När Moderaterna idag tycks ha svängt i frågan verkar Sverigedemokraterna nu vara det enda riksdagsparti som motsätter sig att ekonomiska bidrag till politiska partier ska offentliggöras. En sådan lagstiftning kan tyckas vara både önskvärd och naturlig, men är säkert inte problemfri för Sverigedemokraterna.

I och med Moderaternas plötsliga omsvängning kan man nu ha gillrat en fälla för Sverigedemokraterna. Moderaterna har i alla år motsatt sig att göra bidragen offentliga, men måste nu ha gjort bedömningen att nackdelarna för egen del väl uppvägs av den skada man genom en offentlighetslagstiftning kan åsamka huvudfienden Sverigedemokraterna.

Hemliga bidrag?
Moderaternas skäl för sin vägran har aldrig varit riktigt klara, men det har spekulerats i att man till exempel inte velat ge offentlighet åt potentiellt mycket stora ekonomiska bidrag från näringslivet och näringslivet närstående stiftelser och liknande. Varför Sverigedemokraterna inte velat göra bidragen offentliga kan jag också bara spekulera om, men en anledning kan mycket väl vara att även privata små bidragsgivare genom sådan lagstiftning kan få se sina namn offentliggjorda.

Register över bidragsgivare.
Att på det viset få ett fix och färdigt offentligt register över Sverigedemokraternas bidragsgivare skulle naturligtvis vara gefundenes fressen för Expo, AFA och de så kallade autonoma grupperna på yttersta vänsterkanten. Här skulle man utan ansträngning få namn och adress på hundratals eller tusentals svenskar som skänkt pengar till Sverigedemokraterna. Många av dessa små bidragsgivare har säkert bilar som kan slås sönder och husväggar som kan sprayas med slagord. Har man inte eget hus så har säkert många fortfarande den gamla sortens brevinkast där det går att hälla in bensin och tända på.

Smart lösning i bakfickan?
Min bedömning av dagens utspel är att Moderaterna lyckats hitta ett sätt att kunna hålla sina mest känsliga bidragsgivare utanför offentligheten även under en ny lagstiftning. Man sitter ju faktiskt på makten att kunna bestämma hur den lagstiftningen ska se ut. Med sin nya smarta lösning i bakfickan kan man nu åstadkomma två saker. Dels kan man framstå som demokratiska när man ger efter för opinionstrycket. Och dels, vilket för Fredrik Reinfeldt sannolikt är minst lika viktigt, får man en möjlighet att ekonomiskt skada Sverigedemokraterna, Reinfeldts hatobjekt nummer ett.

Många kan hängas ut.
Hur stor betydelse enskilda personers bidrag är för Sverigedemokraternas ekonomi vet väl bara partiledningen och deras revisorer. Men eftersom SD, till skillnad från Moderaterna, är en utpräglad gräsrotsrörelse kan de små bidragsgivare som riskerar att hängas ut vara ganska många. Det kan säkert verka avhållande på enskildas vilja att ge bidrag till Sverigedemokraterna om man vet att ens namn och adress vidarebefordras till Expo och AFA. Moderaternas bidragsgivare riskerar naturligtvis inte att utsättas för liknande repressalier. Sverigedemokraterna har som demokratiskt parti helt enkelt inte tillgång till aggressiva stormtrupper liknande dem som verkar på vänsterkanten.

 1. Men hallå, SD har väl ett särskilt konto dit givare kan sända sina bidragspengar? Borde de ha i alla fall. Och ska just detta konto bli offentligt, undrar jag. Vad säger personuppgiftslagen om detta? Eller räcker en lista som SD gjort över gåvor och givare, undrar jag också. Då är det inga problem.

  Varje gåva är insänd av Anders Andersson står det i OCR-raden … Eller Birgitta Bengtsson … Att någon annan, t ex Greta Gustafsson, lånat ut sitt giro har väl kontrollanterna inte med att göra …

  En fråga som borde diskuteras.

  Men Reinfeldt ser, som du antyder, en chans att i Breiviks anda skjuta av SD-sympatisörer utan att själv riskera något. (Sista meningen struken av Red.)

 2. Maja, jag uppskattar alltid dina kommentarer och vår elektroniska konversation. Jag hoppas också att du har det bra på ditt nya ställe. Dock kände jag att den sista meningen i din senaste kommentar låg i riskzonen för att kunna missförstås och uppfattas som allvarligare än den säkert var menad. Jag vet att Expo läser bloggen, och om Expo är här kan man vara rätt säker på att AFA inte heller är långt borta. Jag ska inte försöka överdriva min egen betydelse, men jag skulle inte bli förvånad om de letar efter saker att anmäla. Jag hoppas du förstår, och att du vill fortsätta att kommentera även framöver. Må väl/Red.

 3. Apropå själva saken… Lagen är ju inte skriven ännu, så ingen vet hur det blir konstruerat. Men om jag har rätt i mina aningar så kan inte personliga privata bidrag undantas, för då kommer man inte åt SDs bidragsgivare. Om givarna blir offentliga, och därmed möjliga för AFA att hitta och attackera, är det nog ingen vild gissning att det kommer att minska lusten att skänka pengar till SD. I sådana fall kanske man kan organisera bidragen som du antyder, via en mellanhand som inte är knuten till SD men som ändå redan är känd som patriot. Men, som sagt, lagförslaget måste skrivas och bli offentligt först. Om det dessutom kräver grundlagsändring måste det till två riksdagar med val emellan. Det tar en stund. Det finns tid att hitta på någonting.

 4. Veckans affärer eller Affärsvärlden (kommer inte ihåg vilken av dom) gjorde en genomgång av Sverigedemokraternas ekonomi i år (eller möjligen hösten 2010 efter valet)…

  Hur har Sd finansierats sedan 90-talet…

  Under 90-talet så fick man en del pengar från bl.a. Le Pen i Frankrike samt en del kända svenska högerextremister. I takt med att man etablerat sig i alltfler kommuner så har bidragens andel av ekonomin minskat drastiskt. Sd tog sig till riksdagen med kommunalt partistöd… Nu sitter dom även i riksdagen och får ännu mer stöd…

  När det gäller bidrag så är de dessutom så att endast bidrag som överstiger 20 000 kr per person och år ska redovisas offentligt. I ärlighetens namn så tror jag inte att SD får speciellt många bidrag som överstiger det… Förutom från kommuner, landsting och riksdag dvs offentliga dito och dom är redan offentliga…

  Undersökningen utmynnade i att Sd till allra största delen finansierats med offentligt kommunalt partistöd. Till skillnad från andra partier har inte Sd haft råd att ha en arme av avlönade medarbetare, det mesta arbetet har skett på ideell basis. Det kostar inte så mycket, jämför med S arme av välavlönade politiska kommissarier.

  Däremot är det så att de offentliga bidragen beräknas på de 2 senaste valen och SD har dubblats varje val sedan 2002 så bidragen kommer öka.

  1998 röstade 19 624 på Sd i riksdagsvalet
  2002 röstade 76 300 på Sd i riksdagsvalet
  2006 röstade 162 463 på Sd i riksdagsvalet
  2010 röstade 339 610 på Sd i riksdagsvalet

  källa: http://www.val.se

  2002 och 2006 var SD det största partiet utanför riksdagen. 2010 blev man större än både V och Kd trots att man inte fick delta i debatterna eller hade tillgång till medierna. 2014 går man om både C och FP och blir minst 4:e störst, det är inte osannolikt att man går om Mp också. Det beror delvis på hur uselt S går. Mp:s starka siffror idag beror till stor del på S svaghet.

  2014 kommer Sd dessutom få full tillgång till alla debatter vilket sannolikt leder till att dom ökar igen. Krisen, arbetslösheten och nedskärningarna kommer inte heller gynna regeringen och Socialdemokratin är ett parti i förfall… För att citera en mycket känd sms:ande ledamot i S partistyrelse…

 5. ”När det gäller bidrag så är de dessutom så att endast bidrag som överstiger 20 000 kr per person och år ska redovisas offentligt. I ärlighetens namn så tror jag inte att SD får speciellt många bidrag som överstiger det… Förutom från kommuner, landsting och riksdag dvs offentliga dito och dom är redan offentliga…”

  Man kan kanske frukta att beloppsgränsen kommer att ligga lägre i det nya lagförslaget? Men om 20.000:- blir det som gäller, så tror jag heller inte att SD får särskilt många privata bidrag över den summan.

  ”2014 kommer Sd dessutom få full tillgång till alla debatter…”

  Detta, vill jag påstå, har vi inte sett ännu. Kreativiteten när det gäller att hitta på skäl att utestänga SD från debatter och liknande är stor, och jag kan föreställa mig att hjärnorna går på högvarv. ”Våra krav är att man ska ha visat sig ha ett långsiktigt väljarstöd och inte är ett dagsländeparti. Det tolkar vi som att man ska ha suttit i Riksdagen minst två mandatperioder”, är ett förslag från mig. Tänkbart eller otänkbart? Vi får kanske se. Resten av organisationssverige skriver på märkliga hemsnickrade ”värdegrundsdokument”, Nobelstiftelsen tolkar stadgarna som man vill, fackföreningarna tillåter sig också märkliga tolkningar och Bengt Westerberg har fått i uppdrag av Reinfeldt att hitta på sätt att stänga ute SDU från skolorna (obs, min tolkning av hans uppdrag, inte den officiella). Partierna ställer upp olika mer eller mindre löjliga krav för att delta i debatter. ”Jag vill inte stå på samma sida av studion som Jimmie”, var bara det senaste. Nu stod ju SvT på sig och Juholt förlorade sitt chickenrace den gången, men skulle TV4 gjort samma sak? Och skulle SvT göra om det ett valår nu när man vet att Juholt faktiskt struntade i att komma om galoscherna inte passade?

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: