Red.

Fotoförbud till gagn för vem?

In asylpolitik, demokrati, flyktingar, kriminalitet, lag & rätt, mänskliga rättigheter, media, press, sjukvård, skolan, yttrandefrihet on 2 december, 2011 at 16:09

Linköpings kommun eller skolförvaltning har infört fotoförbud inför Luciafirandet. Anledningen är att man vill skydda papperslösa eller dolda från att eventuellt komma med på bild. Med ett mer rakt och rättframt språkbruk handlar det ju faktiskt om kriminella utlänningar som befinner sig i landet utan tillstånd.

Det här borde ju om man hårddrar det lite i förlängningen betyda att det också ska vara förbjudet att använda övervakningskameror i Linköping eftersom någon av de kriminella som råkar komma med på bild faktiskt kan vara en så kallad papperslös. Och att det dessutom borde vara förbjudet att fotografera överallt på offentlig plats i Linköping eftersom det någonstans i bilden kan komma med en papperslös person. I förlängningen torde alltså allt fotograferande i LInköping utom i hemmet och i studio numera vara förbjudet.

Fotoförbud på sjukhus.
Det här stämmer ju ganska väl med trenden att landsting efter landsting inför fotoförbud på mottagningar och sjukhus (Västerbotten, Stockholm, Kristianstad, Västra Götaland, m fl). Det stämmer också väl med Alliansregeringen nya lagförslag om ”olovlig fotografering” som i princip innebär att man alltid måste fråga alla personer som kan råka komma med på bilden om lov, helst innan man trycker på knappen.

Schenström skulle nog klarat sig.
Lagförslaget är intressant ur flera aspekter, varav konsekvenserna för de professionella fotograferna kanske är viktigast. Om lagen till exempel hade varit i kraft 2007 hade moderaten Ulrika Schenström förmodligen aldrig behövt avgå som statssekreterare, eftersom bilderna där hon (under jourtjänstgöring) på restaurang dricker vin med, och pussar på, TV 4:s politiske reporter Anders Pihlblad sannolikt hade varit olagliga och fotografen riskerat åtal. En vanlig medborgare kommer med den nya lagen nog heller inte att kunna mobilfilma eller fotografera brott, polisövergrepp eller andra oegentligheter utan att riskera åtal.

Snaran dras åt.
Det är många avslöjande bilder som aldrig lär bli tagna med den nya lagen. Många politiker och korrupta tjänstemän kan andas lite lättare. Frågan är; är lagen, som det påstås, till för att skydda din och min integritet? Eller är den rentav skriven för att skydda politiker som inte vill bli ertappade med någon sorts fuffens? Snaran dras åt steg för steg.

Avpixlat

%d bloggare gillar detta: