Red.

Cecilia Uddéns journalistiska heder…

In demokrati, dhimmifiering, Internationellt, islamisering, media, press on 6 december, 2011 at 19:51

I går lade Sveriges Radio upp en intressant bild på sin hemsida. Bilden är en illustration till ett radioreportage från Egypten där de islamistiska Muslimska Brödraskapet och salafisterna vunnit stora valframgångar. SRs Cecilia Uddén påstår sig intervjua två kvinnliga medlemmar av det salafistiska extremt fundamentalistiska islamistiska partiet. Vilka damerna egentligen är, vet nog inte ens Uddén.

Cecilia Uddén poserar med (påstås det) Lamia Selim (vänster) och Sarry Galal Ahmed.
Egentligen kan de två maskerade vara vilka som helst.

Cecilia Uddén har gjort en stor mängd reportage från bland annat Egypten sedan de civila oroligheter som kallas ”den arabiska våren” tog sin början. Nu när vårens förhoppningar i land efter land övergår i islamistisk förtvivlans vinter kan Uddéns gärning analyseras. Hennes reportage har tyvärr ofta varit tendensiösa, okritiska och allmänt beundrande inför både Muslimska Brödraskapet och de än värre salafisterna. Hennes arbete kännetecknas i oroväckande stor grad av… jag ska vara snäll och skriva… naivitet inför dessa rörelsers inställning till demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och allas likhet inför lagen; det mest grundläggande i en demokratisk civilisation.

Cecilia Uddén borde nog för sin egen skull ha låtit bilderna från gårdagens photo opportunity stanna i det privata albumet, eller ramat in dem för att hänga på sin egen vanity wall. Men när de nu kommit ut i offentligheten ger de oss en fingervisning om var Uddéns sympatier ligger, vilket kan vara bra att använda som filter nästa gång man lyssnar på något av hennes reportage. Det värsta med gårdagens bild är inte att den ger anledning att ifrågasätta Uddéns opartiskhet. Värre är att bilden antyder att Sveriges Radio är minst lika, ska vi säga naiva, oförstående och förlåtande inför den demokratiska anatema som salafisterna och Brödraskapet utgör. Och att politiker och andra i exempelvis Egypten kan dra slutsatsen att Uddén och SR har tagit ställning för fundamentalisterna.

På väg hem i kväll råkade jag höra en bit av en debatt mellan Cecilia Uddén och Peter Wolodarski på Dagens Nyheter. Wolodarski var djupt kritisk till Uddéns agerande och ställde bland annat en relevant fråga till henne. Skulle hon ha låtit sig fotograferas på samma sätt med till exempel ett par ungerska nyfascister ur Jobbik? Hör debatten via länken härunder.

Peter Wolodarski krossar Cecilia Uddén
Bilden i sitt sammanhang på SR Studio 1
Om Uddén på Avpixlat

Annonser
  1. […] Cecilia Uddén Utrikeskorrespondent på Sveriges Radio. Bakgrund: Grafiker på Gnistan. Mer om Cecilia Uddén här. […]

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: