Red.

Att kalla sig journalist är inget ”slipp-fängelse”-kort.

In Erik Ullenhag, Etiopien, Fredrik Reinfeldt, Internationellt, journalister, lag & rätt, media, press, sanning och lögn on 21 december, 2011 at 14:38

Johan Persson och Martin Schibbye, de två svenskar som i Etiopien åtalats för olaglig inresa och främjande av terrorism har idag av domstolen förklarats skyldiga på alla punkter. Därmed går domaren på åklagarens linje och anser det bevisat att svenskarna stött den terrorstämplade islamistiska ONLF-gerillan.

Intressant att notera att Schybbye & Persson (t.v.) i MedieVärlden tilldelats liknande kultstatus
som tidigare vänsterikoner; Dawit Isaac, ”Che” Guevara och Angela Davis.
(Vårt montage, men obs! att den grafiska bilden på Schibbye & Persson kommer från MedieVärlden). 

Detta får naturligtvis alla svenska medier att gå i taket och med fradga i mungiporna kräva ingripande från regeringen, EU och FN. Vi förväntas också alla vara ”Martin & Johan” med paret, precis som vi förväntas vara ”Taimour” med julbombaren från förra julen (vi väntas dock inte vara på förnamnsbasis med Behring Breivik, vad det nu kan bero på). Statsminister Reinfeldt som vanligtvis brukar skylla ifrån sig med att han inte kan kommentera enskilda fall, reagerar nu rent pavlovskt och lovar att den svenska regeringen ska ta tag i saken på högsta nivå. Det brukar betyda att man på alla sätt ska försöka köra över ett främmande lands regering. På den svenska regeringens hemsida, för övrigt samma sajt som hyser Erik Ullenhags lätt förvirrade motmyter om invandringen till Sverige, skriver man bland annat att regeringen utgår från att Schibbye & Persson ”…varit i landet på ett journalistiskt uppdrag. De bör så snart som möjligt försättas på fri fot för att också kunna återförenas med sina familjer i Sverige.” Någon tveksamhet om deras fullständiga oskuld finns inte. Miljöpartiets Åsa Romson kräver att Carl Bildt måste fördöma Etiopien. Journalistförbundets ordförande anser att domen är en ”katastrof”. Sossediplomaten Jan Eliasson är än så länge den ende jag sett som haft en någorlunda nykter syn på saken.

Tagit sig in illegalt.
Det faktum att Schibbye & Persson tagit sig in i Etiopien olagligt och, vad det verkar, lierat sig med den islamistiska ONLF-gerillan bryr man sig inte om. Om svenskarna fått vapenträning verkar inte klarlagt, men även som vapenlösa propagandister kan man göra stor nytta för en sådan gerillaarmé. Etiopiens premiärminister Meles Zenawi förklarade med all önskvärd tydlighet Etiopiens inställning under ett besök i Norge i oktober, då han sade följande (enligt SvD): ”Ärendet med de här två journalisterna har ingenting att göra med förhållandet mellan stater. Det har ingenting att göra med mänskliga rättigheter eller journalistik. De tog sig in i Etiopien tillsammans med en terroristorganisation”. Kan man gissa att Sverige skulle agerat likadant om situationen varit den omvända?

Journalister står inte över lagen.
Vad den svenska medieeliten vägrar att förstå är att inte ens vänsterjournalister står över lagen och kan ta sig före vad som helst var som helst utan att riskera påföljd. Inte ens i för regeringen misshagliga länder. Man kan bara undra över vad regeringens och medieelitens reaktion skulle varit om de gripna, och nu dömda, varit vanliga backpackers eller missionärer. Eller om de tagit sig in ett muslimskt land som Sudan eller Mauretanien för att undersöka den fortfarande frekventa slavhandeln. Det vore klädsamt om den svenska mediala- och politiska eliten kunde sluta betrakta en journalistlegitimation som ett ”slipp-ut-ur-fängelse”-kort.

Uppdatering 2011-12-22.
Tidningsutgivareförenngen (TU) och Svenska Journalistförbundet (SJF) har skrivit ett gemensamt uttalande där de kräver att regeringen ska se till att Schibbye & Persson släpps fria. TU och SJF avslöjar också i sitt uttalande att de har en ganska oortodox syn på journalistiskt arbete. De skriver: ”De [Shibbye och Persson] har dömts för den inresa som de också erkänt. De har däremot inte ägnat sig åt terrorverksamhet, det handlar om vedertagna journalistiska arbetsmetoder.” Plötsligt har det i TUs och SJFs värld blivit ”vedertagna journalistiska arbetsmetoder” att bädda in sig hos terrororganisationer och låta sig smugglas över nationers erkända gränser av dessa organisationer.

Uppdatering 2011-12-27 – 11 års fängelse.
I dag meddelades att Shibbye och Persson dömdes till att spendera de kommande elva åren i ett etiopiskt fängelse. Om häktningstiden räknas av framgår inte, men det är inte troligt att de etiopiska myndigheterna är lika mesiga som de svenska. Nu ska S&P fundera på om de ska överklaga eller söka benådning. De har fram till den 10 januari på sig att bestämma sig. Reportrar utan gränser lär planera någon sorts protestaktioner i Sverige mot domen. Lite stenkastning skulle kanske vara produktivt?

MedieVärlden 2
MedieVärlden 1
ONLF-gerillan
Tidigare inlägg om Dawit Isaac
Aftonbladet
Svenska Dagbladet
Expressen
Dagens Nyheter
Regeringens hemsida
SvT
Reinfeldt lovar ta tag i saken
Avpixlat refererar Hakelius om Schibbye
Merit Wager 

  1. Tycker att det är bra att de får sitta inlåsta länge och väl för att sona sina brott. Det är en rejäl knäpp på näsan på alla uppblåsta svenska journalister. Vi skulle behöva ha lika långa straff i Sverige för vissa klientel som inte kan respektera lag och ordning i det här landet.

  2. Om man ska ägna sig åt olagligheter i främmande land bör man ta reda på lite om det landets lagar. Speciellt i ett land som befinner sig i krig, för då brukar man vara extra känsliga för sådant som kan se ut som om man gått i lag med fienden. Research ingår ju i journalistyrket. Men istället litar man på ”slipp-ut-ur-fängelse”-kortet. Naivt? Korkat? Arrogant? Kanske alla tre.

  3. God jul Mvh Svensson 🙂

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: