Red.

Om svenska medborgarskap.

In asylpolitik, demokrati, dum och dummare, Erik Ullenhag, invandring, islamisering, korruption, kriminalitet, parallellkultur on 17 januari, 2012 at 00:58

Om Erik Ullenhag istället för att fundera på att fixa lite snygga ceremonier när vi ger bort medborgarskap till folk som inte förtjänar dem, kunde fundera på hur vi ska kunna gallra ut självmordsbombarna, terroristerna och krigsförbrytarna bland de sökande så skulle han göra större nytta.

”När någon invandrar till vårt land ska signalen vara tydlig – vi vill att du ska bli en del av Sverige, snabbt komma i arbete och lära dig svenska,” skriver Ullenhag (eller troligare någon på hans PR-byrå) i Svenska Dagbladet. Det beror på, skulle jag vilja säga. När det gäller islamister, jihadkrigare, krigsförbrytare, vanliga gangsters och sociala turister skulle jag vilja att signalen var lika tydlig åt andra hållet – vi vill att du åker hem med vändande plan.

Idag delas svenska medborgarskap ut i stort sett med samma lättvindighet och bristande kontroll som reklamlappar på gatorna. Det verkar idag vara svårare att få ett Statoilkort än att bli svensk medborgare. Resultatet av denna devalvering av det svenska medborgarskapet ser vi i antalet ”borttappade” pass, gripna ”svenska” terrormisstänkta och i utlandet dödade eller gripna ”svenska” kombattanter. Nu senast i Thailand. Vi ser också resultatet av detta missbruk av medborgarskapet i att personer med svenska pass alltmer blir betraktade med misstänksamhet utomlands, och kanske kommer vi också snart  att få se ökade inreserestriktioner och visumkrav för svenska medborgare i allt fler länder.

”Medborgarskapet ska betyda något mer än att ha rösträtt i riksdagsvalen och ha ett svenskt pass,” skriver tidningen Riksdag & Departement. Men det gör det ju redan. Medborgarskap betyder att man kan skaffa sig en extrainkomst genom att  ”tappa bort” och sälja sitt nyinförskaffade svenska pass.

Det vore bättre om Ullenhag istället för ceremonier ville satsa på en relevant urvalsprocess för folk som vill bli svenska medborgare. Det vore kanske till och med vore klädsamt om vi som redan är svenska medborgare kunde få ett ord med i laget om vilka personer vi vill ha som nya med-svenskar.

Avpixlat
Svenska Dagbladet
Riksdag & Departement

  1. Jag tror inte att du pratar för svenska folket när du säger ”Vi” utan du pratar för dig själv som en egoistiska person. Jag håller med dig i det mesta som t, ex ”När någon invandrar till vårt land ska signalen vara tydlig – vi vill att du ska bli en del av Sverige, snabbt komma i arbete och lära dig svenska,” helt rätt, men i vissa situation känner man sig dissad, dumpad, ( som t, ex: ”Så dumpar du din invandrare på bästa sätt” .

  2. Vad svenska folket anser om detta är svårt att veta eftersom ingen har vågat fråga. Jag personligen anser dock att medborgarskap bör utdelas ytterst restriktivt. Jag tycker till och med att Sverige borde vara mer restriktivt med att dela ut permanenta uppehållstillstånd. Tillfälliga uppehållstillstånd borde vara nog i de allra flesta fall. Utom att du med TUT eller PUT inte får rösta till riksdagen och väljas dit och inte kan få ut ett svenskt pass. Skillnaden mellan TUT och PUT är att myndigheterna kan vägra att förnya ett TUT, vilket kanske kan verka befrämjande på allmän ordning och laglydnad.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: