Red.

Kreativ inställning till statistik.

In dum och dummare, journalister, lag & rätt, sanning och lögn on 31 januari, 2012 at 13:32

Vi skrev häromdagen om några synnerligen brutala åldringsöverfall som inträffat i stadsdelen Adolfsberg i Örebro. Anledningen till detta var att tre misstänkta nu häktats, och att Nerikes Allehanda glömt att vitpixla bilden på en av de häktade.

Nåväl. Under vårt besök i gränstrakterna mot Norge hade vi nöjet att läsa Nerikes Allehanda vid flera tillfällen, och en dag hittade vi denna pärla. Bakgrunden till artikeln är att statistiken över brott i Hällefors kommun visar på en ökning sedan förra året. I artikeln låter reportern, vars namn vi av ren barmhärtighet inte nämner, den lokale polisen, Sven-Åke Hultman, försöka bortförklara de dystra siffrorna, lite efter samma mall som Jerzy Sarnecki brukar göra på riksplanet. Det var särskilt en passus i texten som drog till sig vår uppmärksamhet:

”Statistik ska läsas med försiktighet, framhåller Sven-Åke Hultman.

– En händelse kan rendera flera anmälningar på samma gång. Det kan röra sig om flera inbrott i ett villaområde som sker ungefär samtidigt, eller slangning av bensin av flera bilar på samma parkering. Det är så att säga samma händelse, men anmälningarna delas upp. Det påverkar givetvis statistiken, särskilt om typen av brott är få till antalet totalt.”

Nerikes Allehanda, bilaga Bergslagen, sidan 2, den 29 januari 2011.

Vi vet inte om vi ska skratta eller gråta. Om en tjuv gör flera inbrott i samma område samma natt så är det bara ett inbrott? Har de andra villaägarna inte haft något inbrott då? Hur går det då med försäkringen? Eller om någon passar på att slanga bensin ur flera bilar när man i alla fall redan fått bensinsmaken i munnen, så är det bara en stöld? Hur blir det om samma person rånar flera åldringar samma dag? Är det bara ett rån?

Med den här logiken blir det för polisens del förstås snyggare statistik. Och enklare att reda ut, eftersom man bara behöver ta itu med ett inbrott av kanske fem. Det är inte konstigt att polisens uppklarningssiffror är så erbarmligt dåliga.


Nerikes Allehanda (Kommentarerna är också intressanta)
Inlägget om häktningen av de misstänkta för ett av överfallen i Adolfsberg

  1. Tragiskt. det är nog så här det går till. blir nog ännu sämre när första utredaren i burka blir polis. Det ligger nog ganska nära i framtiden. Antagligen har hon tolk med sej på arbetspassen. och anmäler alla brottslingar till DO för att dryga ut lönen.

  2. Dansk politi har sin facktidning utlagd på nätet som PDF, och jag läste/ögnade igenom den senaste (nr 11 2011?). Där kunde jag läsa om en svensk enpersonsutredning där undersökaren kommit fram till att svenska poliser fuskar i sina rapporter. För att inte allt skulle gömmas undan av högsta polisledningen hade utredaren gått brett ut med sina resultat. Men inte tusan har några tidningar nappat och skrivit något – har du sett något om detta?

  3. Vet inte om det är samma undersökning, men Dagens Nyheter hade en ganska stort uppslagen artikel i höstas om hur polisen friserat sin uppklarningsstatistik genom diverse kreativ bokföring. Om jag inte missminner mig så hade man bland annat satt upp avskrivna ärenden som uppklarade. Men det kan vara värt att titta på. Var hittar jag Politiets facktidning?

-

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: