Red.

Sanning och lögn om Trayvon Martin och George Zimmerman.

In desinformation, Internationellt, journalister, media, press, sanning och lögn on 18 maj, 2012 at 10:56

Jag skulle tro att bloggens läsare är bekanta med fallet fallet Trayvon Martin vs. George Zimmerman. Zimmerman anklagas för att ha dödat Martin och för att vara rasist. Zimmerman hävdar självförsvar. Det verkar vara utom tvivel att Zimmerman verkligen skjutit Martin, men vad som hände dem emellan är fortfarande oklart. Men det verkligt intressanta i fallet är en annan aspekt. Nämligen hur media handskas med sanningen.

Det första är hur de båda porträtteras. Martin med en gammal bild där han ser väldigt gullig och trevlig ut. Zimmerman med polisens bild från häktningen.

De mest spridda bilderna av Trayvon Martin och George Zimmerman.

Men det kunde vara annorlunda. Den andra bilden på Martin är hans egen profilbild från ett av hans Twitterkonton. Den andra bilden på Zimmerman tycks ha tagits under trevligare omständigheter. Visst påverkar valet av bilder din uppfattning om både Trayvon Martin och George Zimmerman?

Alternativa bilder av Trayvon Martin och George Zimmerman.

Det har även nyligen avslöjats att nyhetskanalen NBC hade redigerat inspelningen av George Zimmermans samtal till nödnumret 911 så att han skulle framstå som fördomsfull. Då det blev känt fick den ansvariga sparken.

Så här framställdes det att Zimmerman sagt när han ringde:

Zimmerman: ”This guy looks like he’s up to no good. He looks black.”

Vad han i själva verket sa, och som finns på den oredigerade inspelningen är:

Zimmerman: This guy looks like he’s up to no good. Or he’s on drugs or something. It’s raining and he’s just walking around, looking about.

Dispatcher: OK, and this guy — is he black, white or Hispanic?

Zimmerman: He looks black.

Det är alltså inte bara i Sverige som media, istället för att göra sitt jobb och rapportera vad som händer i vår omvärld, tenderar att frisera, lägga till rätta eller rentav ljuga så att rapporteringen ska passa deras politiska agenda. Daily Caller och Wagist (länkar här nedan) har också  intressanta aspekter på Trayvon Martin som inte släppts fram i media vare sig där eller här.

Dokument.no
Daily Caller
Wagist 

%d bloggare gillar detta: