Red.

”…born in Kenya and raised in Indonesia and Hawaii.”

In Barack Obama, demokrati, desinformation, Internationellt, politiker, press, sanning och lögn, USA on 19 maj, 2012 at 16:05

För att kunna bli vald till president i USA måste man vara född i landet. Det här har, inom parentes, ibland retat kretsar inom det Republikanska partiet, som i alla fall tidigare skulle kunnat tänka sig att lansera Arnold Schwartzenegger som kandidat. Men regeln kvarstår, och den förklarar varför diskussionen om Barack Obamas födelseattest flammat upp då och då under hans period i Vita Huset.

Det finns kritiker som i korthet anser att Barack Obama och hans kampanjstab inte tillfredsställande har visat att Obama verkligen är född i USA, närmare bestämt den 4 augusti 1961 i Honolulu på Hawaii. Och, om det skulle visa sig att Barack Obama verkligen är född i något annat land, så har han ingen laglig rätt att sitta som president. Staben har vid två tillfällen som jag känner till visat upp dokument som ska vara Obamas födelseattest. Dessa dokument har kritiserats och misstänkts för att vara fabricerade. Man har fört långa resonemang om lager av text och skärpa och färgpixlar, resonemang vars validitet jag inte kan bedöma; jag kan helt enkelt inte tillräckligt om de grafiska dataprogram man använt.

Men klippet ovan kan vara en annan femma. Det ska härröra från en PR-broschyr producerad 1991 av Barack Obamas dåvarande litterära agentur, Acton & Dystel, som presenterar Obama som ”född i Kenya och uppvuxen i Indonesien och Hawaii.”

Naturligtvis kan agenturen ha friserat informationen om Obamas bakgrund. PR-byråer kan misstänkas för att göra liknande förbättringar av verkligheten hela tiden. Kanske ville man bara ge den unge förstagångsförfattaren en lite mer spännande och kryddig bakgrund när man skulle sälja in hans debutverk, som han för övrigt senare lade på hyllan för att i stället ge ut boken Dreams from my father.

Men å andra sidan, om Acton & Dystel inte ljugit i sin broschyr, utan beskrivit Obamas bakgrund korrekt, så måste en hel massa besvärliga frågor ställas och besvaras. Det är frågor som jag tror varken Obamas kampanjstab eller USA politiska eliter egentligen vill ta tag i.

Mer sidor ur broschyren och historien bakom på Breitbart News. Och jag törs sätta en femma på att den här historien inte kommer i Dagens Nyheter any time soon, som det heter.

Via Every Kinda People

Uppdatering
Breitbart: Obamas agentur använde ”born in Kenya” ända tills 2007
ABC News: Obama’s Literary Agent Misidentified His Birthplace in 1991

Thomas Lipscomb skriver på en annan blogg, Powerline, och skräder inte orden när det gäller den dåvarande assistentens påstådda misstag: ”It is the ONLY case I have ever heard of in which an editorial assistant INVENTED a biographical detail. I have heard of typos, wrong dates, misspellings of names. But to pick a really weird country of origin like Kenya for an author?”

Den här historien lär fortsätta ett tag till…

 

 

%d bloggare gillar detta: