Red.

Namninsamling mot vräkningarna i Grums.

In "ensamkommande flyktingbarn", asylpolitik, dhimmifiering, islamisering, korruption, mänskliga rättigheter, parallellkultur, politiker on 8 juli, 2012 at 11:49

Det lilla samhället Grums i Värmland har hamnat i fokus på ett sätt som man antagligen inte tänkt sig. Här har kommunen bestämt att ett antal svenska familjer ska tvångsförflyttas från sina lägenheter för att lämna plats för en grupp så kallade ”ensamkommande flyktingbarn”. Det är veterligen första gången svenskar helt sonika vräks från sina bostäder för att ge plats för utlänningar, men eftersom bostadsbristen är akut i de flesta av landets kommuner, och Migrationsverket skriker efter bostäder, är det kanske inte den sista.

Så här började det. I mars 2011 tecknade Grums kommun ett avtal med Länsstyrelsen och Migrationsverket om att ta emot nio ”ensamkommande flyktingbarn”. Att dessa ”barn” ofta varken är barn, flyktingar eller ensamma är en annan historia. De nio fick i alla händelser flytta in i lägenheter på Hotellgatan i Grums tätort. I januari 2012 meddelade kommunen dock att man hade ett nytt temporärt boende för ”barnen” på gång. Man avsåg att flytta över de ”ensamkommande” till lägenheter på Strandgatan vid Slottsbron, ett bostadsområde strax söder om Grums tätort. Kommunen skrev bland annat så här i ett pressmeddelande den 2 februari 2012:

”… Antalet ensamkommande barn ökar i kommunen. Det innebär att ny verksamhet startas upp under första månaderna 2012, på Strandgatan 6 i Slottsbron … Boendet inryms temporärt i hela trapphuset 6 C, med personal dygnet runt … antalet boende kan som mest uppgå till nio stycken.”

Hur de ursprungliga ”barnen” kunde öka så mycket i antal att det behövdes ett helt nytt boende när de fortfarande bara är nio framgår inte av pressmeddelandet.

Boendet på Strandgatan betecknades som temporärt, och anledningen till det var att huset ska rivas. Varför man flyttade ”barnen” från det uppenbarligen fungerande boendet på Hotellgatan till rivningshuset på Strandgatan har hittills inte fått någon förklaring. Men eftersom huset på Strandgatan ska rivas så bestämde det kommunala bostadbolaget Grums Hyresbostäder AB, att man återigen skulle flytta på ”barnen”. Denna gång hade man hittat ett lämpligt hus på Järpegatan, återigen nära Grums centrum. Det fanns bara ett litet problem. I fastigheten på Järpegatan bodde det redan folk, svenskar närmare bestämt. En av de boende är Åke Wigren och hans hustru. Åke har bott i huset på Järpegatan i 43 år och betraktar det i princip som sitt barndomshem. Nu har Åke och hans fru blivit uppsagda och måste flytta på sig. Trappuppgången där Åke bott i 43 år ska tömmas och byggas om till boende för de nio ”ensamkommande”. Åke Wigren är av lätt insedda skäl inte glad åt beskedet. Han säger:

”Jag tycker de har skött det här så galet så jag har svårt att finna ord för hur galet det har skötts”.

Grums Hyresbostäder ABs VD heter Annika Lomarker. Hon är dessutom kommunchef, så man kan förstå att hon har en hel del att säga till om i Grums. Som ytterligare bakgrund kan vi tillägga att hon även är medlem i Facebookgruppen ”SD i Riksdagen – nej tack”. Annika Lomarker kommenterar avhysningarna på Järpegatan så här:

”När det är sådana saker man behöver lägenheter till i kommunen så har man möjlighet att flytta hyresgäster. Driver man ett bostadsbolag måste man ha sina lägenheter uthyrda. Det har varit ett problem för bostadsbolaget att man har haft så mycket tomma lägenheter”.

När det nu enligt Annika Lomarker finns så många outhyrda lägenheter i bolagets bestånd, måste man faktiskt fråga sig varför de nödvändigtvis måste flytta de ”ensamkommande” till Järpegatan där det redan bor folk, och inte istället inhysa ”barnen” i några av de redan tomma lägenheterna. Men på den frågan finns i alla fall hittills inget svar.

Vräkningarna av de svenska familjerna på Järpegatan har givit upphov till reaktioner i Grums. Någon har till exempel klistrat upp affischer som uppmanar svenskar att flytta från området och undertecknat med bostadsbolagets logotype. Dessa satiriska affischer har inte fallit kommunens makthavare på läppen, utan man har gjort försök att undertrycka kritiken genom att anmäla upphovsmännen. Hittills dock utan framgång. Dessutom har det bildats en Facebookgrupp mot vräkningarna och nu också en namninsamling. Den 14 juli  klockan 14.00 planeras dessutom en demonstration i Grums mot vräkningarna. Det kan också finnas anledning för Grumsborna att minnas denna händelse när det blir dags att gå till valurnorna i september 2014.

Grums
Skriv på namninsamlingen du också!
Gå med i Facebookgruppen ”Aktion mot deportation
Mer på Avpixlat (med video)
Mer på Sweden Confidential
Inte bara Grums. Essunga gör likadant.

%d bloggare gillar detta: