Red.

Är UD ett hot mot rikets säkerhet?

In okategoriserad on 18 augusti, 2012 at 21:51

På kort tid har vårt lands utrikesförvaltning styrt in oss på konfliktkurs med tre andra stater, Ryssland, Vitryssland och Equador. Lyckligtvis inga länder vi har direkt gräns emot, och bara en av dem är en supermakt, låt vara på dekis, men det känns likafullt obehagligt.

Sveriges utrikesförvaltning har låtit sig bli involverade i en civilrättslig affär mellan ryska staten och en obskyr tysk affärsman, vår ambassadör i Minsk tycks ha varit inblandad i ansträngningar att störta regeringen i Vitryssland och har följdaktligen blivit utvisad tillsammans med resten av den svenska personalen. Vitryssland har stängt sin ambassad i Sverige och kallat hem sina anställda. Relationerna mellan oss och Ryssland och Vitryssland är minst sagt frostiga. Helt i onödan. Vi har nämligen ingen anledning att lägga oss i dessa länders angelägenheter. I synnerhet inte så länge vi inte samtidigt har kurage att säga ifrån mot andra länder, bland andra Iran, Saudiarabien och Turkiet, plus nytillkomna islamistdominerade Tunisien, Libyen och Egypten. Och det lär nog inte inträffa i brådrasket. I synnerhet inte som vår försvarsminister inte ens törs kalla den saudiska diktaturen vid dess rätta namn.

Klumpiga och hånfulla, för att inte säga rent fientliga, uttalanden och tweetningar har kommit från regeringshåll. Nu läser vi dessutom i tidningen att UD/Carl Bildt ska kalla upp Equadors ambassadör till samtal sedan landet beviljat asyl till Julian Assange. Den svenska politiska eliten tycks verkligen ha problem med att de inte kan få lägga vantarna på Assange för att (gissningsvis) kunna utlämna honom till USA för vidare befordran till Guantánamo. Att den svenska utrikesförvaltningen har mage att ha synpunkter på vilka personer som Equador beviljar asyl, känns som ett dåligt skämt när man minns de krigsförbrytare, massmördare och andra grova kriminella som snabbt och smärtfritt beviljats asyl i vårt eget land.

Det måste ligga kvar lite residualeffekter av adrenalinkicken vid bombanfallen mot Libyen.

%d bloggare gillar detta: