Red.

Yttrandefriheten gripen av polis i Forserum.

In asylpolitik, demokrati, desinformation, islamisering, mänskliga rättigheter, parallellkultur, yttrandefrihet on 25 augusti, 2012 at 09:25

”I utkanten av torget står utspridda grupper med yngre män, från 15 år och uppåt. Det går rykten om en incident utanför byns enda pub, som ligger vägg i vägg med Somaliska föreningen. På ett av borden står ett tiotal ölflaskor uppradade, och gänget som hänger där verkar inte bry sig om den pågående manifestationen. Men stämningen är spänd. Plötsligt rusar flera poliser dit. En ung man ligger på marken. Hans kropp syns knappt under poliserna som trycker ner honom.

– Han sa vad tyckte och tänkte, säger en kvinna på puben.

Vad han sa vet inte hon, och andra vi frågar säger också att de inte vet eller vill inte berätta det. Polisens insatsledare på platsen säger att han omhändertogs för störande av allmän ordning.”

Denna händelse återfinns gömd långt inne i Aftonbladets text om ett fackeltåg i den riksbekanta byn Forserum i Småland. I huvudsak handlar artikeln om byns somaliska koloni och hur ett hundratal bybor och tillresta arrangerade ett fackeltåg till stöd för dem.

Den citerade biten av Aftonbladets artikel antyder att befolkningen i Forserum, trots fackeltåget, inte är helt eniga i sin inställning till somalierna. Stycket visar också i blixtbelysning hur hotad yttrandefriheten i Sverige faktiskt är 2012. En grupp bybor betraktar fackeltåget på avstånd. Plötsligt rusar ”flera poliser” fram och bryter ner en ung man på marken. De är så många att hans kropp ”knappt syns” under poliserna ”som trycker ner honom”. Polisen berättar för Aftonbladets reporter att mannen gripits för ”störande av allmän ordning”.

Och vad kan då ha utlöst denna massiva polisinsats med användande av ett icke oväsentligt våld mot en medborgare? Vi får inte veta annat än att mannen ”sa vad han tyckte och tänkte” enligt en kvinna. Ingen vågar återge exakt vad mannen sa.

Vi har yttrandefrihet i Sverige, i alla fall på papperet. Hur hårt beskuren denna yttrandefrihet ändå i praktiken är får vi dagliga påminnelser om. Ibland gömda i en artikel i Aftonbladet.

Annonser
  1. […] luddiga formulering som den svenska polisen använt som skäl för ingripande nyligen. Det var i Forserum när en ung man övermannades och brutalt brottades omkull efter det att han dristat sig till att […]

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: