Red.

Glädjebesked till somalier i Sverige. Kriget är över, ni kan flytta hem igen!

In asylpolitik, återvändande, diskriminering, flyktingar, islam, Somalia, strukturell rasism on 13 december, 2012 at 11:38

Det torde ju vara vars och ens högsta önskan att få bo och verka i sitt fosterland. Att åtminstone bildlikt få leva och arbeta på den mark där ens förfäder slitit och dött; att få bygga vidare på de landvinningar som tidigare generationer skapat. Den lyckan har vi svenskar haft sedan många hundra år, och nu ser det ut som även somalias folk skulle kunna komma i åtnjutande av samma förmån.

de_kommerNu kan hundratusentals olyckliga och missförstådda somalier äntligen åka hem
och hjälpa till att bygga upp sitt land.

Somalias president Hasan Sheikh Mohamud uppger nu enligt nyhetssajten Rysslands Röst att landets väpnade styrkor krossat den islamistiska terrorgruppen al-Shabab. Hasan Sheikh Mohamud ska ha sagt att Somalias många byäldste varit regimen till stor hjälp genom att övertyga ungdomar att ta avstånd från våld och ”ond ideologi”. Strategin att reducera möjligheterna till nyrekrytering av terrorister har uppenbarligen haft effekt. Det har inte ens hjälpt att somalier i Sverige och resten av Europa har gjort stora ansträngningar för att fylla på leden med rekryter utifrån. Somalias regering har också haft stort stöd i närvaron av stridande trupp från Afrikanska Unionen, vars fortsatta stöd man säkert räknar med när man nu ska försöka återerövra landsdelar och provinser som i avsaknad av en centralmakt hamnat under diverse krigsherrar. Somalia har härjats av inbördeskrig i över 20 år.

Nyheten om den somaliska regeringens seger över terrorgruppen al-Shahab, och det faktum att landet nu kan återuppbyggas borde vara den bästa nyhet den somaliska diasporan någonsin fått. Det måste vara de senaste tjugo årens bästa julklapp, om uttrycket kan tillåtas i sammanhanget.

Det återuppbyggnadsarbete och den återcivilisering av Somalia som nu ska ta sin början torde erbjuda lysande möjligheter för de av entreprenörsanda och arbetslust genomsyrade exilsomalierna. Detta är en chans som inte återkommer särskilt ofta. Nu kan de missförstådda och diskriminerade somalierna i Göteborg, Borlänge, Växjö, Falköping och hundratals andra svenska orter som aldrig fick någon chans äntligen få en en meningsfull uppgift, därtill i ett land som är helt befriat från den strukturella rasism som det svenska samhället är impregnerat av och som hindrat dem från att nå framgång under sin vistelse här i landet.  Nu kan de slippa traggla på SFI i år efter år till liten nytta. Nu kan de trasiga familjerna äntligen återförenas, och det till priset av en enda flygbiljett till Mogadishu istället för tio biljetter till Arlanda. Nu kan de somaliska kvinnorna, som i det mörka och kalla Sverige riskerat att drabbas av D-vitaminbrist, få obegränsad tillgång till gratis D-vitamin genom det starka afrikanska solljuset. Nu kan barnen växa upp med nära kontakt med sin kultur och religion och slipper skickas iväg på årliga korrigeringsresor till mormor och farmor i det gamla landet. Nu ska allt bli bra igen.

Rysslands Röst

 

  1. […] Nu kan de missförstådda och diskriminerade somalierna i Göteborg, Borlänge, Växjö, Falköping och hundratals andra svenska orter som aldrig fick någon chans äntligen få en en meningsfull uppgift, därtill i ett land som är helt befriat från den strukturella rasism som det svenska samhället är impregnerat av och som hindrat dem från att nå framgång under sin vistelse här i landet. Nu kan de slippa traggla på SFI i år efter år till liten nytta. Nu kan de trasiga familjerna äntligen återförenas, och det till priset av en enda flygbiljett till Mogadishu istället för tio biljetter till Arlanda. Nu kan de somaliska kvinnorna, som i det mörka och kalla Sverige riskerat att drabbas av D-vitaminbrist, få obegränsad tillgång till gratis D-vitamin genom det starka afrikanska solljuset. Nu kan barnen växa upp med nära kontakt med sin kultur och religion och slipper skickas iväg på årliga korrigeringsresor till mormor och farmor i det gamla landet. Nu ska allt bli bra igen. Glädjebesked till somalier i Sverige. Kriget är över, ni kan flytta hem igen! […]

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: