Red.

Reinfeldt ger sig inte. Nytt försök att få igenom en lag mot pinsamma avslöjanden.

In demokrati, Fredrik Reinfeldt, journalister, lag & rätt, media, politiker, yttrandefrihet on 21 december, 2012 at 12:49

Ulrika Schenström, Anders PihlbladDåvarande makthavaren i De Nya Moderaterna, Ulrika Schenström,
super och vänslas med reporter när hon hade jour på Regeringskansliet
och åtminstone borde ha hållit sig nykter.

Valet 2014 närmar sig och det är viktigt att i tid sätta stopp för möjligheterna till eventuella pinsamma avslöjanden. Regeringen Reinfeldt måste vara stenhårt inriktade på att det inte ska få förekomma några pinsamheter i den kommande valrörelsen, så man angriper risken redan vid källan genom att hota med åtal för alla som tar oönskade bilder.

Det här lagförslaget sågades av Lagrådet redan i våras, men Reinfeldt & Co kunde inte låta saken bero. De måste helt enkelt ha igenom en lag som skrämmer folk från att ta pinsamma bilder på politiker i komprometterande situationer. Nu gör man ett nytt försök med ett något omarbetat förslag.

Officiellt använder man ett språkbruk som leder tankarna till att man vill ha en lag som skyddar vanliga människor mot att utsättas för kränkande fotografering, men bloggen tror nog att skon klämmer någon annan stans…

Medievärlden: Regeringen vill straffa smygfotografering
Medievärlden: Utgivarna starkt kritiska…
Pressfotograferna kritiska

Medievärlden i  mars 2012: Lagrådet säger nej till fotoförbud

Vårt inlägg förra gången lagförslaget var på tapeten

Uppdatering 25 mars 2013
I en debattartikel i Dagens Nyheter den 25 mars 2013 uder rubriken ”Fotografers arbete kan kriminaliseras med ny lag” uttrycker två advokater, Ulf Isaksson och Erik Wassén, sina farhågor för att den av Alliansregeringen föreslagna lagen mot ”kränkande fotografering” kan användas för att lagföra och döma fotografer som avslöjar för makten generande förhållanden. Detta är exakt vad bloggen redan framfört vida båda de tillfällen när Alliansen har försökt prångla igenom olika varianter på denna lag. En lag som egentligen inte har annat syfte än att strypa yttrandefriheten och möjligheterna att avslöja och kritisera politiker. De två advokaterna inleder sig artikel så här:

”Det moderatledda justitiedepartementet under Beatrice Ask arbetar stegvis med att krympa vad medborgarna får veta genom massmedierna.”

De fortsätter längre fram i texten:

[…]

”Avslöjanden präglas av att någon eller några, ofta viktiga personer i samhällsledande ställning, inte vill att uppgiften ska spridas. Det kan vara åt det enklare hållet, som när en statsminister snattar godis, eller mer brännande bilder. Med lite fantasi kan vi tänka oss en hög statlig chef i tjänst som samtidigt uppträder stupfull på en privat fest. Många av oss är gamla nog att minnas bilden på den solbadande fackbasen vid Arbetsgivareföreningens pool på solresa i den bojkottade fascistdiktaturen.”

[…]

”Mycket tyder på fortsatta moderata ansträngningar för att begränsa tryckfriheten. När justitieministern ifrågasätter om yttrandefriheten är avvägd på ett rimligt sätt mot andra intressen är det knappast mindre än ett uttryck för att friheten att yttra sig i press radio och tv ska minskas.”

Artikelns avslutas på följande sätt:

[…]

”Det förslag som nu presenterats för riksdagen begränsar grundläggande rättigheter till informationsfrihet och yttrandefrihet. Tio ledamöter i riksdagen bör kunna ta ett initiativ för att bordlägga frågan. Ett sådant beslut ger tid till den eftertanke som krävs för att riksdagen ska avvisa propositionen.”

Avslutningen är värd att tänka på. Man kan undra om det fanns tillräckligt många rättskaffens ledamöter i Riksdagen för att knuffa bort det här ytterst suspekta lagförslaget från Riksdagens bord.

Dagens Nyheter

  1. […] Vad vi tidigare skrivit om förslaget: Nu kommer den – lagen som ska rädda Reinfeldt från nya Schenström-skandaler. Reinfeldt ger sig inte. Nytt försök att få igenom en lag mot pinsamma avslöjanden. […]

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: