Red.

Våldet i Malmö. Sammanfattning* för december och helåret 2012

In kriminalitet, Malmö on 2 januari, 2013 at 01:26

Så var 2012 till ända och med det vår årslånga insamling av rapporterande brott i Malmö. Under tolv långa månader har vi så gott vi kunnat samlat alla malmöpolisens händelserapporter och lagt ut dem på bloggen.

Frågan vi ville försöka få svar på var om Malmö är den gangsterstad den ofta utmålas som, eller om den är bättre än sitt rykte. Nu är alla siffrorna inne, och det är möjligt för alla att se själva. 419 inbrott, 338 rån eller rånförsök, 141 bränder, 115 bilbränder, 114 stölder, 116 fall av misshandel, och så vidare. Är det mer eller mindre än de brott som begås, och rapporteras, i andra städer av motsvarande storlek? Vi vet i skrivande stund inte, men det ska bli något vi ska försöka kolla upp framöver. Tills vidare nöjer vi oss med att året med kriminaliteten i Malmö är över. Och att det känns skönt.

En sak vi tror oss kunna märka redan nu är att polisen i Malmö tenderar att underrapportera brott. Det har flera gånger hänt att ett brott rapporterats i pressen, men inte funnits med på polisens lista. Det har också inte sällan inträffat att man haft för lite personal och därför avstått från att bemanna informationsavdelningen. Huruvida malmöpolisen är unika i denna misstänkta underrapportering vet vi inte, men vi skulle inte bli förvånade om det förekommer i fler polisdistrikt.

Här är i alla fall listan:

vald_malmo_dec_tot

Alla händelser januari
Alla händelser februari
Alla händelser mars
Alla händelser april
Alla händelser maj
Alla händelser juni
Alla händelser juli
Alla händelser augusti
Alla händelser september
Alla händelser oktober
Alla händelser november
Alla händelser december

Vi måste av naturliga skäl utgå från brott som dels anmälts till Polisen och som dessutom redovisats på Polisens hemsida under ”händelser”. Vi har också begränsat urvalet till sådana brott som skulle göra att livet i en stad av oss upplevs som otryggt. Hit hör våldsbrott som mord, mordförsök, hot, rån, misshandel, egendomsbrott, åldringsbrott, anlagda bränder, vapenbrott etc. Vissa händelser vi länkar till har också rapporterats av gammelmedia och/eller fria media som t ex Avpixlat och ibland länkar vi även dit. Vanliga bilolyckor, arbetsplatsolyckor, mm ingår inte. Brott begångna utanför Malmö redovisas heller inte, även om brottsplatsen ligger nära Malmö och det är teoretiskt möjligt att dessa brott begåtts av personer boende i Malmö.

  1. […] Så var 2012 till ända och med det vår årslånga insamling av rapporterande brott i Malmö. Under tolv långa månader har vi så gott vi kunnat samlat alla malmöpolisens händelserapporter och lagt ut dem på bloggen. Våldet i Malmö. Sammanfattning* för december och helåret 2012 […]

Kommentarer är stängda.